Betalen met je iPhone 6 en vingerafdruk via Apple Pay

10 september 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Tijdens Apple's persconferentie in Cupertino lanceerde Apple een eigen betaaldienst met de naam Apple Pay. Voor deze betaaldienst heeft Apple de iPhone 6 en 6 Plus voorzien van NFC-technologie, waardoor je binnenkort met je iPhone in winkels kunt betalen. Door de mogelijkheden van Touch-ID en het inscannen van je bankpassen en creditcards zijn fysieke betaalpassen en pincodes volgens Apple binnenkort verleden tijd.

Nieuw: Identificatie met je vingerafdruk

Om contactloos betalen mogelijk te maken is de iPhone 6 voorzien van een NFC-chip voor zogeheten 'near field communication' (of contactloos communiceren). Die chip maakt het mogelijk betalingen te verrichten door een iPhone dichtbij een betaalterminal te houden. Deze technologie is vergelijkbaar met andere Mobile Wallet als de Rabo Wallet, die werkt op de Samsung Galaxy S4 en Samsung Galaxy Note3. Wat wel echt nieuw is is het gebruik van Touch-ID. De Touch-ID moet de pincode overbodig maken doordat een betaling wordt bevestigd met je vingerafdruk.

Apple Pay

Creditcard en bankpassen overbodig

Met Apple Pay is het ook mogelijk om je bankpassen en creditcard te registreren op je iPhone en te koppelen aan je iTunes-account. Om dit mogelijk te maken is Apple de samenwerking aangegaan met een flink aantal grote Amerikaanse banken en creditcardmaatschappijen. Op deze manier worden niet alleen pincodes overbodig maar wil Apple ook een alternatief bieden voor alle fysieke betaalpassen.

Veiligheid

Naar eigen zeggen heeft Apple veel aandacht besteed aan veiligheid. Zo worden creditcardgegevens niet opgeslagen of gedeeld. Voor elke transactie wordt een unieke autorisatiecode aangemaakt die fraude moet voorkomen. In combinatie met Touch-ID beweert Apple dat deze manier van betalen veiliger is dan betalen met de huidige creditcards. Ook kan de dienst op afstand gedeactiveerd worden via Zoek mijn iPhone.

Apple Watch

Apple Pay is ook beschikbaar op de dinsdag gelanceerde Apple Watch die begin 2015 uit moet komen. Met Apple's nieuwe smartwatch kun je betalen door de horloge dichtbij een betaalterminal te houden en tegelijkertijd het knopje aan de zijkant van het horloge in te drukken.  

Voorlopig niet beschikbaar in Nederland

Voorlopig komt Apple Pay alleen nog in Amerika uit, maar volgens Apple wordt er hard gewerkt aan een internationale versie. Daarvoor zal het bedrijf echter veel contracten moeten sluiten in individuele landen. Wanneer Apple Pay in Nederland beschikbaar zal komen is niet bekend.