Triodos financiert herontwikkeling van iconische silo’s
Het heeft even geduurd, maar de herontwikkeling van de drie voormalige rioolwaterzuiveringsinstallaties op het Zeeburgereiland in Amsterdam is eindelijk van start gegaan. De kosten – zo’n €25 miljoen – van de transformatie van de iconische silo’s tot een modern complex voor ontmoeten, werken, sporten en recreëren neemt Triodos volledig voor zijn rekening.
De duurzame bank benadrukt dat circulair en natuurinclusief bouwen een steeds belangrijker deel van zijn financieringsportefeuille vormt. Triodos wijst erop dat de Nederlands gebouwde omgeving verantwoordelijk is voor 30% van het totale energieverbruik. Door hier energie te besparen levert de bank een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van CO2-uitstoot.
Omdat de silo’s niet gesloopt worden, is er volgens Tom Hendrikx (relatiemanager Duurzaam Vastgoed bij Triodos) een significante besparing van CO2-uitstoot.
“De silo’s zijn gasvrij door de toepassing van warmte- en koudeopslag en de plaatsing van zonnepanelen”, legt hij uit. “Verder komt er een grijswatersysteem voor het spoelen van toiletten, houdt het ontwerp rekening met het versterken van de natuur en heeft de functie van de silo’s een positieve invloed op het leefklimaat in deze nieuwe stadswijk.”
Silo’s Amsterdam
Het plan Silo’s Amsterdam speelt met onder meer een event- en meetingspace, buurtrestaurant, filmtheater, café, sportschool, kantoorruimtes en drie openbare dakterrassen in op een breed publiek. In de Westsilo komt filmtheater Rialto met daarin vijf bioscoopzalen.
“Onze relatie met Rialto kent een rijke geschiedenis”, vult Lambert de Pater (relatiemanager Kunst en Cultuur) zijn collega aan. “Zeeburgereiland is na De Pijp en de VU de derde duurzame vertoningslocatie van Rialto die wij financieren.”
Het filmtheater zet zich volgens De Pater in voor de artistieke film voor een zo breed en divers mogelijk publiek. “Dit sluit naadloos aan bij onze missie als duurzame bank om bij te dragen aan initiatieven die zorgen voor samenhang in de samenleving. Nog meer dan anders kan verbreding van cultuurparticipatie helpen elkaar beter te begrijpen.”
Eigenheid
De silo’s zijn door Vink Bouw en House of Jim, samen met architectenbureau Elephant (ook wel bekend van de herontwikkeling van het oude ING-gebouw aan de Haarlemmerweg) en ontwikkelaar Grayfield tot indrukwekkende iconen gemaakt, zonder afbreuk te doen aan de rauwheid van de bestaande silo’s.
De dakterrassen van de silo’s blijven bestaan én openbaar toegankelijk. “Door de ruimte die tussen de silo’s en de opbouwen is gelaten benadrukken de opbouwen zowel de eigenheid van de bestaande silo's als de eigenzinnigheid van de nieuwe invulling”, aldus de betrokken partijen.