Experts waarschuwen banken voor meer cyberattacks

01 september 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Vorige week werd bekend dat hackers maandenlang grote hoeveelheden data, waaronder rekeninggegevens van klanten, hebben afgetapt bij de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. Behalve JPMorgan Chase zouden nog vier andere banken doelwit zijn geweest van zo’n aanval. Cybersecurity experts waarschuwen voor meer aanvullen op financiële ondernemingen door georganiseerde cybercriminelen. Dat meldt de Financial Times.

Onderzoek naar recente cyberaanvallen

De Amerikaanse Federal Bureau of Investigation en de Amerikaanse geheime dienst hebben een onderzoek aangekondigd naar de recente cyberaanvallen op verschillende financiële ondernemingen, zoals JP Morgan. Het is niet precies bekend wie er achter de recente aanslagen zit. Bloomberg wist vorige week te melden dat de Amerikaanse federale politie (FBI) onderzoek doet naar mogelijke Russische betrokkenheid bij de aanval. Dit is echter niet bevestigd.

'Trojaanse paarden'

Feit is wel dat websites van banken, geautomatiseerde clearing huizen en payroll-systemen steeds vaker doelwit zijn van 'Trojaanse paarden'. Een programma dat zich ongemerkt, vaak onder de naam van legitieme software, installeert op een computer. Het programma wordt actief wanneer het wordt geopend om vervolgens bankgegevens als gebruikersnaam en wachtwoord door te spelen aan criminelen.

Banken zuinig met beloning voor veiligheidslekken

'Nieuwe grote financiële schok'

Cyber​​security experts hebben volgens de Financial Times gewaarschuwd voor een constante dreiging van de georganiseerde cybercriminelen. De laatste golf van cyberaanvallen op Amerikaanse banken wijst op de aanhoudende dreiging voor de wereldwijde financiële sector.  Cybersecurity organisatie Symantec meldt dat het aantal cyberaanvallen met 'Trojaanse paarden' is verdrievoudigd in 2013. In totaal hebben voig jaar 1.400 aanvullen plaatsgevonden op financiële ondernemingen. De International Organisation of Securities Commissions, een wereldwijde waakhond, voorspelt een nieuwe grote financiële schok naar aanleiding van een cyberaanval.