Klarna wil negatieve beeldvorming BNPL bestrijden met transparante data

05 april 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nu de financiële gezondheid van steeds meer Nederlanders in het geding komt, neemt ook de kritiek toe op kredietverstrekkers zoals Klarna. Als reactie op de aanzwellende kritiek lanceert de buy now pay later-aanbieder Wikipink: een datahub in de kredietsector met gegevens over hoe Nederlandse consumenten Klarna’s producten gebruiken.

Het platform biedt inzicht in gedetailleerde data over terugbetalingspercentages, incasso’s, wanbetalingen en de demografische kenmerken van consumenten.

“Wikipink biedt niet alleen inzicht in de prestaties van Klarna, maar is ook een oproep aan de gehele financiële sector om het welzijn van de consument boven winst te stellen”, legt Raji Behal (Head of Western & Southern Europe van Klarna) uit.

Klarna wil negatieve beeldvorming BNPL bestrijden met transparante data

“Tot nu toe heeft geen enkele andere consumentenkredietverstrekker in Nederland een vergelijkbare stap genomen”, vervolgt Behal. “Met het openbaar maken van onze data streven we naar een verschuiving naar een meer ethische en transparante sector die de consument betrouwbare betaalmogelijkheden biedt.”

Zo tonen de cijfers onder meer aan dat het bij 8% van de online betalingen om BNPL-transacties gaat; wat lager zou zijn dan traditionele kredietvormen. Ook de gemiddelde bestelling via Klarna zou met €88 een stuk lager liggen, waar de gemiddelde schuld op doorlopend krediet €2.913 bedraagt. Al met al zou 97% van Klarna’s BNPL-aankopen in de eerste helft van 2023 vroegtijdig of op tijd betaald zijn.

Daarnaast blijkt uit de data van Wikipink dat Gen Z (18 tot 25) slechts het op één na kleinste klantsegment is. Bijna vier op de tien mensen die met Klarna betalen, zijn millennials (26 tot 41 jaar); bijna 30 procent is Gen X (42 tot 57 jaar) en 20 procent is Gen Z .

Uit het betaalgedrag van jongeren (Gen Z) zou blijken dat deze groep zich net zo verantwoordelijk gedraagt als klanten uit andere leeftijdsgroepen wanneer het gaat om het tijdig terugbetalen van leningen.

Bekijk hier alle data omtrent de Nederlandse Klarna-gebruikers.