Venezuela trekt stekker uit eigen cryptomunt

29 januari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het moest volgens president Nicolás Maduro de oplossing vormen voor de economische problemen in het door sancties geplaagde Venezuela. De eigen ontwikkelde cryptomunt - de petro - zou de verwachtingen echter nooit gaan waarmaken – de stekker wordt eruit getrokken.

In een poging de financiële blokkade te doorbreken die de Verenigde Staten had opgeworpen, lanceerde Maduro de cryptomunt zo’n zes jaar geleden. Bij de introductie werd de waarde ervan gekoppeld aan olie.

Een succes zou het zogezegd nooit worden. Niet alleen omdat het voor de normale Venezolaan onduidelijk bleef waar de munt voor diende en hoe ze gebruikt moest worden, maar ook omdat de munt een belangrijke rol speelde in een groot corruptieschandaal.

Venezuela trekt stekker uit eigen cryptomunt

Zo werden er onregelmatigheden gevonden in het beheer van de olie-operaties die gekoppeld werden aan de cryptovaluta. Het schandaal leidde onder meer tot het aftreden van olieminister Tareck El Aissami en leidde verder tot tientallen arrestaties.

Alle cryptowallets op het Patria Platform (de enige website waar de munt verhandelbaar was) zijn inmiddels gesloten. De resterende petro’s worden omgezet in Venezolaanse bolivars, de traditionele munteenheid van het land.