Banken investeren in open-source berichtensysteem

08 augustus 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

In een poging een alternatief te vinden voor ‘Instant Bloomberg’ – de berichtenservice die momenteel de communicatie in financiële handelsmarkten domineert – overwegen diverse financiële instellingen, geleid door Goldman Sachs, een aandeel te nemen in start-up Perzo, een organisatie die vergelijkbare diensten aanbiedt. Onder de geïnteresseerden bevinden zich banken, vermogensbeheerders en hedgefondsen.

Bloomberg domineert
Berichtenapplicaties zijn in de financiële wereld een cruciale hulp bij hun dagelijkse bedrijfsvoering. Verzekeraars gebruiken de app om obligatieprijzen met investeerders te delen, terwijl hedgefonds managers hun handelsideeën via de app communiceren, en handelaren gebruiken de berichtenapplicatie om met hun verkoopmedewerkers te communiceren. Momenteel maken de financiële instellingen nog gebruik van de berichtenservice van Bloomberg. De instellingen betalen momenteel $20.000 voor de dienst, die in de vorm van een totaalpakket wordt afgenomen – dat naast de berichtendienst bestaat uit een data-, handels- en nieuwsterminal. Er wordt al een tijd naar een alternatief gezocht dat het mogelijk maakt om alleen voor desgewenste diensten te betalen in plaats van een gebundeld totaalpakket.

Perzo - Open source berichtensysteem

Alternatieve berichtendienst Perzo
Een consortium van financiële instellingen – de banken Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co, Bank of America, Deutsche Bank en HSBC Holdings, vermogensbeheerders BlackRock Inc en Maverick Capital Ltd, en hedgefonds Citadel LLC – overweegt, onder leiding van Goldman Sachs, zo’n $40 à $50 miljoen te investeren in de alternatieve berichtenservice Perzo. De uit Palo Alto, te Californië, afkomstige start-up biedt een open source systeem wat het mogelijk maakt om de berichtenapplicatie naar believen te kunnen integreren in de systemen van geïnteresseerde financiële instellingen. Daarnaast is Perzo gratis verkrijgbaar.

Dat de financiële instellingen kijken naar alternatieven is niet vreemd – zij kampen anno 2014 met teruglopende handel en hogere regulerings- en compliancekosten waardoor hun budgetten krapper worden. Naast het vinden van nieuwe inkomstenbronnen is men daarom op zoek naar een efficiënte en kostenbesparende vervanger voor Bloomberg. Perzo kan hierin mogelijk uitkomst bieden.