Samenwerking DPA en Tikl leidt tot nieuwe Wwft-oplossing

02 augustus 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

DPA en Tikl hebben de krachten gebundeld om een unieke oplossing voor Wwft-klantonderzoek op de markt te brengen. De combinatie van geavanceerde tooling van Tikl en de consultancydiensten van DPA neemt financiële ondernemingen “het hele proces uit handen”.

Naast banken en verzekeraars moeten zo’n 55.000 ondernemingen die financiële diensten bieden - denk aan accountantskantoren, makelaars en notarissen - voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Zodoende zijn zij verplicht om uitgebreid klantonderzoek doen.

Een groot deel van deze kleinere organisaties heeft de Customer Due Diligence volgens Tom Lansink nog niet op orde, al stelt de directeur Compliance & Risk bij DPA dat twee trends er voor zullen zorgen dat daar snel verandering in komt.

Tom Lansink, DPA (links) en Frans Kloosterman, Tikl (rechts)

“Allereerst verschuift de aandacht van toezichthouders”, legt Lansink uit. “Om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan, zijn die begonnen bij de bank. Nu die het op orde beginnen te krijgen, gaan ze het toezicht op andere delen van de keten verscherpen.”

Ten tweede willen ondernemers volgens de DPA-directeur zelf ook duurzaam handelen. “Als je veertig klanten hebt, dan wil je wel dat dit veertig betrouwbare klanten zijn.”

Ook medewerkers verwachten dat hun werkgever deze zaken op orde heeft. “Bij veel bedrijven was dit vooral een discussie in de bestuurskamer”, vult Tikl-medeoprichter Frans Kloosterman aan. “Die discussie is nu verschoven naar de werkvloer. ‘Wij willen geen zaken doen met Rusland’, klinkt het daar. Die druk vanuit de medewerkers wordt steeds groter en mede door het enorme personeelstekort luisteren bedrijven daarnaar.”

Problemen ontdekken

DPA en Tikl bieden hiervoor samen een totaaloplossing. DPA zet de eerste stap. Experts van de detacheerder kijken naar de bestaande CDD-aanpak en brengen tekortkomingen in kaart. Hierbij wordt gelet op de kennis in de organisatie, de juiste systemen, capaciteit om problemen op te sporen en te repareren en het vermogen om klantonderzoek te borgen in de organisatie.

“Wij zijn de aanjager bij de klant en zorgen dat de problemen ontdekt worden”, legt Lansink uit. “We schrijven een adviesrapport en maken een plan van aanpak. Heel vaak zien we dan dat er veel verbeterpotentieel is als we automatisering gaan toepassen. Dan komt Tikl in beeld.”

Het partnerbedrijf biedt hoogwaardige tooling om klantdossiers te onderzoeken en te checken op volledigheid. “In het systeem zitten alle acht stappen die onderdeel zijn van Wwft-cliëntenonderzoek”, stelt Kloosterman. “Wat we kunnen en mogen autoriseren, dat is geautomatiseerd. Er is geen enkele partij die daar zo ver mee is.”

Herstellen, opleiden en consulteren

Mocht bij een organisatie blijken dat er veel handmatig herstelwerk nodig is, dan kan DPS daar ook in assisteren. Lansink stipt aan dat er capaciteit nodig is om duizend tot vijfduizend dossiers na te lopen. “Wij kunnen er dan een team met enkele of tientallen mensen op zetten die dat werk gaan doen.”

Zijn de bestaande dossiers doorgelopen is het herstelwerk afgerond, dan is het volgens de bedrijven zaak om CDD “echt in de organisatie te borgen”. Nieuwe klanten moeten volgens dezelfde normen worden gecheckt en om de paar jaar is er een herbeoordeling nodig. Om daartoe in staat te zijn moet de kennis van de medewerker op peil zijn. Ook dáár kan DPA van nut zijn.

“Een optie is dat wij ieder kwartaal langskomen om te kijken hoe het gaat met de dossiers en of ze op het goede pad zijn”, aldus Lansink. “We kijken of we ze van dienst kunnen zijn, bijvoorbeeld met extra trainingen. Op die manier blijven we verbonden aan de organisatie. Eigenlijk doen we dan ieder kwartaal opnieuw consultancy.”

"Zo verzorgen we het hele proces", sluit Lansink af. "Van het identificeren van problemen tot het borgen in de organisatie. Die vermijdt zo boetes en andere ingrepen door toezichthouders en, nog belangrijker, voorkomt dat die onbedoeld meewerkt aan terrorisme, criminaliteit of zelfs oorlog."