Criminelen ontdekken achilleshiel Revolut en stelen $20 miljoen

11 juli 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Criminelen hebben misbruik gemaakt van een fout in het betalingssysteem van Revolut om meer dan $20 miljoen te stelen in één jaar tijd, dat schrijft de Financial Times op basis van ingewijden.

De krant schrijft dat de fout voortkwam uit discrepanties tussen Amerikaanse en Europese betaalsystemen van Revolut. Bij geweigerde transacties zou de online bank niet het geld van klanten hebben teruggegeven, maar zijn eigen geld.

Nadat criminelen lucht kregen van de systeemfout, zouden ze mensen aansporen om dure aankopen via Revolut te doen die zouden worden afgekeurd. De ‘teruggaven’ werden vervolgens geïnd via geldautomaten.

Criminelen ontdekken achilleshiel Revolut en stelen $20 miljoen

De fout werd eind 2021 ontdekt door een Amerikaanse partnerbank van Revolut, nadat men ontdekte dat de online bank minder geld in kas had dan verwacht. De Amerikaanse dochteronderneming vroeg daarop extra kasmiddelen aan, waardoor het probleem bij Revolut op de radar verscheen. Niet veel later – in 2022 – werd het gat gedicht.  

Het bedrijf zou volgens de Financial Times $23 miljoen hebben teruggevorderd van criminelen, maar verloor per saldo $20 miljoen door de systeemfout.

Revolut heeft nog geen commentaar gegeven op de zaak.