Banco Espirito Santo benoemt nieuwe CEO en CFO

22 juli 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Portugese bank Banco Espirito Santo heeft een nieuwe CEO en CFO aangesteld. Hiermee reageert de bank op de ophef die het vorige week veroorzaakte.

Vorige week verplichtte de Portugese centrale bank de Banco Espirito Santo tot een spoedvergadering. Daarin werden Vitor Bento en João Moreira Rato aangesteld als respectievelijk CEO en CFO. Rato is momenteel hoofd van het bureau dat Portugees staatsschuldpapier uitgeeft.

Vertrek bestuurders
De bank was al verplicht om nieuwe leiders aan te stellen na het vertrek van drie bestuurders, tevens behorend tot de familie van medeoprichters, eerder deze maand. Ook maakte de grootaandeelhouder van de bank, Espirito Santo Financial Group, bekend 4,99% van de aandelen in de bank te hebben verkocht om een lening af te lossen. ESFG behoudt nog 20,1% van het belang in Banco Espirito Santo.

Banco Espirito Santo

Koersdaling
De Holding Espirito Santo Financial Group heeft 49% van de aandelen van Espirito Santo Financial Group in handen. Eerstgenoemde miste een schuldaflossing, wat zorgde voor een direct effect op de koers van de bank. De waarde van aandelen van Banco Espirito Santo daalde fors met 17%, waarna de handel erin werd stopgezet. Directe nasleep was de angst voor een nieuwe bankencrisis; financiële aandelen in Europa verloren terrein en beurzen in Europa en de VS sloten lager.

Kapitaalbuffers niet in gevaar
De onrust rond het aandeel is nog niet hersteld. Een maand geleden stond het aandeel van de bank nog op bijna €1,00, maar inmiddels is dat gedaald tot rond de €0,45. Vorige week dinsdag stond de koers op het laagste punt allertijden: €0,38.

De benodigde kapitaalbuffers komen naar verluidt niet in gevaar. Als buffer wordt €2,1 miljard aangehouden, meer dan wettelijk nodig is.