Buy-Now-Pay-Later nu ook optie bij Britse supermarkt

31 augustus 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het op de pof kopen van je boodschappen is aan een comeback bezig. Om zijn klanten financieel te ontlasten introduceert de Britse winkelketen Iceland een buy-now-pay-later betaaloptie. Klanten die vanwege de oplopende inflatie tijdelijk krap bij kas zitten kunnen er dus voor kiezen om hun boodschappen op een later moment rentevrij te betalen.

Leden van de Iceland Food Club kunnen microleningen aanvragen van £25 tot £100 op een vooraf geladen kaart waarmee in alle winkels van de keten kan worden betaald. De leningen worden vervolgens terugbetaald in termijnen van £10 per week. Overigens zijn de BNPL-kaarten slechts in zes periodes per jaar beschikbaar die samenvallen met de schoolvakanties. De winkelketen heeft daartoe besloten omdat consumenten juist dan moeite zouden hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

De introductie van de BNPL-betaaloptie gaat gepaard met veel kritiek. Critici beargumenteren namelijk dat de supermarktketen zijn klanten zou aanmoedigen om meer uit te geven dan zij feitelijk gezien kunnen veroorloven. Labour parlementslid Stella Creasy noemt het initiatief van Iceland zelfs “zeer onoprecht”.

Buy-Now-Pay-Later nu ook optie bij Britse supermarkt

Iceland-topman Richard Walker is zich echter van geen kwaad bewust en stelt onder meer dat consumenten uit de middenklasse al veelal gebruik maken van een creditcard om hun boodschappen te betalen. Daarnaast zou de Iceland Food Club ontwikkeld zijn in samenwerking met de FCA-gereguleerde Fair For You – een liefdadigheidsinstelling in handen van ‘ethische kredietverstrekkers’.

“Uit onze onderzoeken – en uit algeheel onderzoek naar het wijdverbreide gebruik van microkrediet over de hele wereld – blijkt juist dat het een zeer nuttige manier is om lage en onregelmatige inkomens beter te beheren én de levenskwaliteit van de deelnemers te verbeteren”, aldus Walker.