China voorkomt bankrun met behulp van corona-app

17 juni 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Een protest gepland door honderden demonstranten in Centraal-China om toegang te krijgen tot hun bevroren tegoeden werd op een wel erg opmerkelijke manier gedwarsboomd: de lokale Chinese autoriteiten veranderden de code van de corona-gezondsheidsapp op rood. Hierdoor werd het de demonstranten onmogelijk gemaakt om naar de provincie te reizen waar de betreffende banken zich bevonden.

De boze spaarders waren van plan om vanuit heel China naar de centrale provincie Henan te reizen om te protesteren tegen een bijna twee maanden durende bevriezing van tegoeden ter waarde van $179 miljoen. Door de blokkade zouden bedrijven werknemers niet meer kunnen betalen en particulieren geen toegang meer hebben tot hun spaargeld.

Rechtenorganisaties waarschuwden in het verleden al dat China zijn “enorme COVID-surveillance-infrastructuur” kan inzetten om afwijkende meningen te onderdrukken. Zonder groene code op hun smartphone app verliezen burgers de toegang tot openbaar vervoer en ruimtes zoals restaurants en winkelcentra, evenals het recht om door het land te reizen. “Ze doen ons digitale handboeien om”, stelt een anonieme demonstrant tegenover nieuwsplatform Reuters.

China voorkomt bankrun met behulp van corona-app

Volgens de Nationale Gezondheidscommissie van China mag het gebruik van de gezondheidscodes niet worden uitgebreid anders dan in verband met de preventie en bestrijding van de coronapandemie. Het provinciale bestuur evenals het Ministerie van Openbare Veiligheid reageerden niet op Reuters verzoeken om commentaar.

Drie lokale banken – Yo Zhou Xin Min Sheng Village Bank, Shangca Huimin Country Bank en Zhecheng Huanghuai Community bank – bevroren alle deposito’s op 18 april. De banken zelf stelden dat dit te maken had met het uitvoeren van een upgrade van hun interne systemen. De banken hebben sindsdien geen nieuwe mededelingen gedaan over wanneer te tegoeden weer beschikbaar worden gesteld.