Goldman en Merrill Lynch begeleiden AT&T overname

25 juni 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Telecommunicatieconcern AT&T bood vorige maand €48,5 miljard voor satelliettelevisiedienstenbedrijf DirecTV. Bij deze megadeal zijn 12 externe adviseurs betrokken, waaronder de zakenbanken Goldman Sachs en Bank of America Merrill Lynch.

AT&T is de grootste Amerikaanse provider provider en wholesale carrier op de markt van zowel lokale, lange afstands- en mobiele telefoondiensten. DirecTV, onderdeel van de Fox Entertainment Group, zendt digitale satelliettelevisie en –radio uit in de Verenigde Staten. Het bedrijf is ook aanwezig in Latijns-Amerika, waar zij via DirecTV Latin America soortgelijke diensten aanbieden.

ATT - DirectTV

Bundeling
Door de overname van DirecTV – de één na grootste televisieprovider in Amerika - wordt AT&T direct een grote speler op het vlak van nationale televisie. Met de krachtenbundeling verwacht AT&T nieuwe klanten over te kunnen halen door het aanbieden van completere bundels, bovendien kan het telecombedrijf hogere inkomsten genereren van al bestaande klanten.

De timing van de megadeal is ook te verklaren. In februari eerder dit jaar nam Comcast, de grootste Amerikaanse kabeltelevisieprovider, Time Warner Cable over wat hen met afstand tot de grootste kabelmaatschappij van de Verenigde Staten maakte. De deal tussen AT&T en DirecTV zou de monopoliepositie van Comcast-Time Warner Cable ondermijnen.

Dealmakers
De koper AT&T schakelt Lazard in voor de financiële afwikkeling. Ook nemen ze verschillende advocatenkantoren in de arm: Sullivan & Cromwell , Crowell & Moring, Arnold & Porter, Sidley Austin, Kellogg Huber Hansen Todd Evans & Figel en Gibson, Dunn & Crutcher.

Verkoper DirecTV schakelt de expertise in van zakenbanken Goldman Sachs en Bank of America Merrill Lynch. Daarnaast maken ze gebruik van de diensten van advocatenkantoren Weil, Gotshal & Manges, Jones Day en Harris, Wiltshire & Grannis.

Honorarium
Indien de transactie doorgaat staat de adviseurs een aardig honorarium te wachten. De banken staat een beloning tussen de $115 en $160 miljoen (respectievelijk €84,77 en €117,94 miljoen) te wachten, waarvan het grootste gedeelte zal vloeien naar de bankiers van Lazard en Goldman Sachs.