Steeds vaker cadeaus onder kerstboom te vinden

24 december 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoewel niet duidelijk is of de Kerstman Sinterklaas heeft ingehaald als meest ‘vrijgevige gever van cadeaus’, blijkt uit onderzoek van N26 dat 85% van de Nederlanders het gevoel heeft dat het steeds populairder wordt om cadeaus te geven tijdens Kerst. Goed nieuws dus voor liefhebbers van sokken, geurkaarsen en stropdassen. Maar wat vindt Nederland nou eigenlijk van deze trend, en wat mag een cadeau kosten? Online bank N26 zocht het uit.

Uit het onderzoek blijkt dat lang niet elke Nederlander zich kan vinden in deze opkomende kersttraditie. Meer dan een kwart (27%) geeft aan het niet leuk te vinden om kerst te vieren met cadeaus. De kans dat deze groep meer plezier beleeft met het sinterklaasfeest is overigens klein: vrijwel hetzelfde percentage (26%) geeft liever überhaupt geen geld uit aan cadeaus voor anderen. Vooral veel mannen vinden dit onnodig: ruim een derde van hen (35%) geeft zijn geld liever aan iets anders uit.

Ondanks dat veel mensen hun geld kennelijk niet graag uitgeven aan cadeaus, lijkt het er volgens de onderzoekers op dat ze dit toch vaak doen. Deels met tegenzin, want ongeveer een vijfde van de Nederlanders (22%) voelt zich soms onder druk gezet om meer geld uit te geven aan cadeaus dan hij of zij eigenlijk wil. Het afspreken van een vast budget kan dit gevoel wegnemen, ruim de helft van ondervraagden spreekt dan ook vooraf af wat er maximaal uitgegeven ‘moet’ worden.

Steeds vaker cadeaus onder kerstboom te vinden

Partners ‘het meest waard’

In het geval er geen prijsafspraken gemaakt worden, bepaalt de band met de ontvanger de waarde van het cadeau. Een liefdespartner kan daarbij de duurste cadeaus verwachten (€50 tot €100), vrienden en naaste familieleden komen op de tweede plek met cadeaus ter waarde van €10 tot €30. Collega’s en kennissen moeten het doen met een kleinigheidje, voor een groot merendeel (68%) is €10 het maximum.