Nederlanders op drie na rijkste volk ter wereld

15 oktober 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Nederlandse bankiers verdienen 'slecht' en Nederland eindigt met ‘slechts’ 299.000 (dollar)miljonairs op een onopvallende tiende plek in de miljonairsranking. Desondanks kan gesteld worden dat het erg goed gaat met de Nederlandse rijkdom. In de elfde editie van het Global Wealth Report van Allianz is Nederland namelijk op de vierde plek geëindigd van rijkste volkeren ter wereld.

In het onderzoek nam de Duitse verzekeringsmaatschappij het vermogen en de schuld van huishoudens in bijna zestig landen onder de loep. Met een gemiddeld netto-vermogen van bijna €129.000 zijn Nederlandse huishoudens het op drie na rijkste volk ter wereld. Nederland moet alleen de Verenigde Staten (€218.470), Zwitserland (€212.050) en Denemarken (€149.240) voor zich dulden.

Het bruto financieel vermogen van Nederlandse gezinnen steeg in 2020 met 9,5%, ruim boven het West-Europese gemiddelde van 5,8%. Het succes van pensioenfondsen als gevolg van de gestegen beurzen is een van de belangrijkste oorzaken voor deze stijging.

Nederlanders op drie na rijkste volk ter wereld

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlandse gezinnen niet alleen twee keer zo rijk zijn als hun Franse (€66.560) en Duitse (€61.760) buren, ook zijn ze binnen Europa een van de weinigen die de afgelopen twee decennia wisten op te klimmen in de ranglijst. “Het Nederlandse pensioenstelsel is een erg goede zaak voor de burgers”, concluderen de onderzoekers van Allianz.

Een jaar van contrasten

De onderzoekers schrijven verder dat 2020 een jaar van extreme tegenstellingen was. Vanwege de coronacrisis zijn miljoenen mensen achteruit gegaan qua inkomen (of zijn hun inkomen zelfs helemaal kwijtgeraakt) en hebben veel huishoudens door de crisis meer schulden gemaakt. Aan de andere kant werd, vanwege overheidssteun, veel werkgelegenheid behouden en wist de economie snel te herstellen.

Volgens Patricia Pelayo, co-auteur van het rapport, is het herstel van de pandemie voor elk land anders. “De economische ontwikkeling zal voor armere landen veel langer vertraagd worden omwille van covid dan in geavanceerde markten.”

“Maar de echte uitdaging komt daarna: In de postpandemische wereld zal het voor hen steeds moeilijker worden om hun comparatieve voordeel uit te spelen, gezien de blijvende verandering op technologisch en politiek vlak en ook qua levensstijl. Het geleidelijk dichten van de mondiale welvaartskloof  - de bepalende ontwikkeling in de afgelopen decennia – zal niet langer vanzelfsprekend zijn.”