Brazilie - Argentinië WK finale volgens Goldman Sachs

12 juni 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Met het WK in aantocht wordt er volop gespeculeerd over wie er straks met de wereldbeker naar huis gaat. Voetbalkenners, wetenschappers – maar ook de Amerikaanse bank Goldman Sachs - buigen zich over de uitslag op 13 juli. 

Voorspellingen
Hoewel voetbal niet zo gemakkelijk in te schatten is vanwege allerlei onvoorspelbare factoren - zoals een Arjen Robben die een schot vanaf 25 meter er net wel of niet in krijgt, of een penalty die al dan niet terecht gegeven is of een keeper die een fout zal maken - toch wagen velen zich eraan om een voorspelling te doen over de toekomstige winnaar van het mondiale voetbaltoernooi. 

Goldman Sachs - WK voetbal

Hierbij worden dikwijls modellen gebruikt die de economische groei, de prijs van goud of de beursindex die de aandelenmarkt trachten te peilen. Deze modellen worden per WK aangepast met de nieuwste gegevens om een zo nauwkeurig mogelijke voorspelling te kunnen doen.

Goldman Sachs
Ook de Amerikaanse bank Goldman Sachs waagt zich voor de inmiddels vijfde keer aan een voorspelling. Op basis van de interlands – vriendschappelijke wedstrijden niet meegerekend – die door de deelnemers sinds 1960 gespeeld zijn wordt een prognose gemaakt. De meest actuele scores tellen hierbij het zwaarst. 

Het vorige WK werd door Goldman Sachs vrij goed ingeschat. Hun model voorspelde de elftallen die door de poules heen kwamen met 81,25% juist, en 75% van de finalisten. Brazilië was destijds echter ook de grootste kanshebbers volgens de bank, maar werd door de nr. 2 Spanje (15,7%) en Nederland (14,9%) voorbijgestreefd. 

Goldman Sachs’ prognose toont Brazilië (48,5%) als de meest potentiële winnaar, met daaronder Argentinië (14,1%) ook in de finale, Duitsland (11,4) op de derde plek en van Spanje (9,8%) wordt verwacht dat ze tenminste de halve finales halen. De bank schat Nederland (5,6%) vrij hoog in, in tegenstelling tot Italië (1,5%), Frankrijk (0,9%) en België (0,6%).

Prognoses van andere banken
De Deense Danske Bank gebruikt een compleet ander model en gaat vooral af op het bruto binnenlands product (BBP), waarbij voor iedere €14.700 aan BBP elk land 0,1 doelpunt voorsprong krijgt. Verder kijkt de bank ook naar overige factoren. Brazilië is bij hen koploper, omdat de Brazilianen een thuisvoordeel hebben ten opzichte van de andere teams. 

De Italiaanse bank Unicredito kijkt net als Dankse Bank naar kapitaal en arbeid, maar dan gebaseerd op voetbalproductie. De bank verwacht dat Brazilië de wereldbeker zal binnenslepen, en Nederland er in de eerste ronde uitvliegt.