ING: Veel beleggers kiezen voor korte beleggingstermijn

04 juni 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Nederlandse particuliere beleggers kiezen vaak voor een korte beleggingstermijn. Uit onderzoek van ING blijkt dat meer dan 70% kiest voor een beleggingshorizon die korter is dan 12 jaar. En 45% van de beleggers kiest voor een periode korter dan 8 jaar. De beleggers zelf denken echter dat ze aan lange termijn beleggingen doen.

Zoektocht naar direct rendement

Het thema van begin 2013 is weer terug op de beurs: de zoektocht naar direct rendement, de zogenoemde ‘search for yield’. “Dat verklaart de stijgende populariteit van vastgoedaandelen en aandelen in bedrijven die een relatief stabiel dividend uitkeren. Met een wereldwijd teruggezakte rentestand zie je dat beleggers het rendement elders zoeken", aldus Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office.

ING - Beleggen

'Lange termijn’ een breed begrip onder beleggers

Meer dan 80% van de particuliere beleggers zegt (deels) voor de langere termijn te beleggen. Hiervan belegt de helft alleen maar voor de lange termijn, terwijl de andere helft dit combineert met beleggen voor de korte(re) termijn. Gevraagd naar de eigen beleggingshorizon, geeft 72% aan dat deze niet langer is dan 12 jaar. Bij 20% ligt deze zelfs tussen 0 en 4 jaar en bij 25% tussen 5 en 8 jaar. Daarnaast belegt driekwart van de beleggers ook met geld dat ze op korte termijn nodig denken te hebben. Ook geeft slechts iets meer dan de helft van de beleggers aan hun portefeuille af te stemmen op hun  beleggingshorizon.

Homan: “Beleggers lijken te denken dat ze met pakweg 8 tot 10 jaar bezig zijn ‘op de lange termijn’. Ervaringen uit het verleden leren echter dat het rendement op dergelijke periodes behoorlijk kan fluctueren. Wie naar de wereldindex kijkt in de afgelopen 40 jaar, ziet dat je pas bij 13 jaar aaneengesloten beleggen in aandelen zeker was geweest van een positief rendement. En pas bij een periode van 15 jaar altijd meer had opgehaald dan met sparen. Omgekeerd geldt dat koersen op korte termijn flink kunnen schommelen. Hoe dichter bij het einde van je beleggingshorizon, hoe minder risicovol je dus zou moeten beleggen.”