De ideale belegger heeft veel vrouwelijke eigenschappen

02 juni 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Vrouwen zijn bedachtzamer en meer gericht op de langere  termijn dan mannen, terwijl ze minder last hebben van overschatting en haantjesgedrag. Dat stellen Martijn Rozemuller, Managing Director & Head of Europe bij VanEck Europe en presentatrice Janneke Willemse in de zesde aflevering van de webinarreeks Beleggers Boulevard.

Volgens Rozemuller zijn mannen in het algemeen minder goed uitgerust om te beleggen, omdat zij competitief zijn, zichzelf vaak overschatten en simpelweg haantjesgedrag vertonen. “Op de beurs zijn dat eigenschappen die je niet goed kan gebruiken. De ideale belegger probeert juist niet te snel te scoren, zoekt spreiding, en belegt - middels een buy-and-hold strategie – wat passiever. Dat zijn stuk voor stuk eigenschappen die je meer bij vrouwen ziet.”

Willemse bevestigt dat beeld maar plaatst wel een kanttekening. “Het is natuurlijk heel erg gechargeerd, maar vrouwen zoeken over het algemeen meer bevestiging. Ze willen zeker weten dat als ze ergens mee beginnen het ook goed afloopt. Mannen springen veel sneller in het diepe. Beleggen is natuurlijk altijd onzeker, dat creëert soms een te afwachtende houding bij vrouwen. Wat dat betreft kunnen vrouwen ook nog wat van mannen leren.”

De ideale belegger heeft veel vrouwelijke eigenschappen

Vrouwen beleggen steeds meer

Tevens stelt Willemse dat vrouwen het ‘financiële heft’ steeds meer in eigen handen nemen en dat vrouwen zich steeds meer bezighouden met geldzaken. “Jonge vrouwen starten, geïnspireerd door social media, massaal met beleggen. Terwijl vrouwen van eerdere generaties de overtuiging misten om echt te beginnen, is nu het beeld dat zowel mannen als vrouwen kunnen beleggen. Wat overigens niet betekent dat alles wat beginnende beleggers doen, ook goed is.”

De volledig aflevering van Beleggers Boulevard is hier te bekijken.

Lees ook:
Vrouwen bezitten meer financiële kennis dan ze zelf denken
Nog altijd genderkloof in gebruik financiële technologieën