Crisis? Welke crisis? Banken in VS boeken jaloersmakende winsten

12 mei 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Acht grote Amerikaanse banken boekten over het eerste kwartaal van 2021 een winst van bijna $50 miljard. Vooral de handel in effecten, de begeleiding bij beursgangen en advisering bij fusies en overnames waren hierbij de voornaamste prikkels.

De banken, met bekende namen als PNC, Citi en JPMorgan Chase, blijken het jaar te zijn begonnen als winstmachines. De verwachtingen waren al hoog, maar werden ruimschoots overtroffen. Zo meldde Citi een recordwinst van $7,9 miljard, een verdrievoudiging vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Wells Fargo hield onder de streep $4,7 miljard over, zeven keer de winst ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Enthousiasme op financiële markten

Europese banken komen binnenkort met hun kwartaalrapportages en zullen met argusogen naar hun Amerikaanse collega’s hebben gekeken. Amerikaanse banken, met hun handelsafdelingen en vermogensbeheertakken, profiteren van het enthousiasme op de financiële markten. Met hun zakenbanken maken ze gebruik van de hausse aan fusies, overnames en beursgangen. Takken van sport waar de meeste Europese banken niet in excelleren.

Crisis? Welke crisis? Banken in VS boeken jaloersmakende winsten

In tegenstelling tot Amerikaanse banken zijn Europese banken meer gericht op de “traditionele kredietverleningskant van het bankwezen”, aldus Tom Kinmonth, obligatiespecialist van ANB AMRO. “En die zijn ook nog eens actief in een omgeving met negatieve rentes.” In Europa worstelen de banken al veel langer met ultralage rentes en lijkt er op korte termijn geen sprake van oplopende rente. Desondanks behaalde ING in het eerste kwartaal een winst van €1 miljard.

Economisch herstel

In de VS is de verwachting dat de kredietverlening weer zal aantrekken als het economisch herstel vaart krijgt. De stimuleringspaketten van president Joe Biden hebben ervoor gezorgd dat de lage rente al flink begon op te lopen. In Europa is van herstel nog weinig sprake vanwege tragere vaccinatiecampagnes en veel bescheidener stimuleringsplannen vergeleken met de VS.

Toch zijn er volgens Kinmonth Europese banken die zullen kunnen profiteren van de hausse op de financiële markten. Hij heeft zijn hoop gevestigd op banken als Deutsche Bank, BNP Paribas, Société Générale en UBS.