Mastercard rolt Google Pay uit in heel Europa

18 november 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Met het beschikbaar stellen van Google Pay geeft Mastercard consumenten in heel Europa nieuwe mogelijkheden op het gebied van betalen. Daartoe behoort uiteraard ook Nederland, al is Bunq voorlopig de enige bank die deze manier van betalen aanbiedt aan klanten. 

Het is een uitstekende week voor mobiel betalen en derhalve ook voor aanbieders van smartphones. Met Google Pay krijgt mobiel betalen de wind nog eens extra in de zeilen, na een periode waarin het coronavirus überhaupt al heeft gezorgd voor een flinke toename. Volgens Mastercard is het aantal contactloze transacties in Europa namelijk gestegen tot bijna 80%.

De uitrol van Google Pay past volgens Mastercard in de trend van het bieden van keuze en eenvoud op het gebied van betalen. “Nu hygiëne voor veel mensen een hoge prioriteit heeft, willen we innovatieve oplossingen blijven leveren voor contactloos betalen. De beschikbaarheid van Google Pay stelt consumenten in staat de handigste en veiligste betaalmethode te kiezen die op elk moment aan hun behoeften voldoet. Daarom zijn we verheugd om onze krachten te bundelen met Google om consumenten meer gemak, snelheid en gemoedsrust te bieden”, aldus Milan Gauder, Executive Vice President Product and Innovation bij Mastercard Europa.

Google Pay was in een aanzienlijk deel van de Europese landen al beschikbaar, waaronder bijvoorbeeld buurlanden België en Duitsland. Nederland zit daar sinds deze week bij, waarbij Bunq de primeur had, overigens samen met enkele andere neobanken zoals Revolut en N26.

Dat Google Pay nu beschikbaar wil dus niet zeggen dat alle Nederlandse banken deze banken ook daadwerkelijk aanbieden of gaan aanbieden. Dat kan per bank verschillen. In tegenstelling tot Apple stelt Android zijn NFC-chip namelijk wel beschikbaar aan andere partijen om er zelf een betaaldienst omheen te bouwen, zoals bijvoorbeeld ING en Rabobank hebben gedaan. Het voordeel van Google Pay voor gebruikers is dan weer dat het naadloos te integreren is met alle andere Google-diensten op hun Android-apparaat. 

Tokenization

Hoewel betalen met Google Pay zo snel en soepel gaat dat het je bijna zou ontgaan, heeft dat geen negatief effect op de veiligheid. Die neemt zelfs toe, met dank aan de tokenization-technologie van Mastercard. Deze technologie beschermt informatie van kaarthouders door rekeningnummers te vervangen door een uniek alternatief kaartnummer of 'token'. Informatie over betalingen krijgen bovendien een dynamisch component mee, wat de veiligheid verder verhoogt en de kans op fraude verlaagt.