Ontwikkelingsbank FMO investeert in zonne-energie in Ivoorkust

30 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO investeert in Lumos, een Nederlands bedrijf actief in de voorziening van zonne-energiesystemen voor thuis. Lumos groeit vooral hard in Afrika, waar de vraag naar dergelijke systemen groot is. Vergeleken met conventionele energie op basis van petroleum is het veiliger en minder vervuilend. De investering van FMO geeft ongeveer 200.000 mensen in landelijk Ivoorkust toegang tot zonne-energie.

Op het continent Afrika is aan heel veel dingen een tekort, maar één ding is er in overvloed: zon. Toch maakt men in Afrika nog relatief veel gebruik van conventionele manieren van energie-opwekking, zowel in het publieke domein als op particuliere schaal. Als men al toegang tot energie heeft overigens, want in bijvoorbeeld Ivoorkust alleen al leven negen miljoen mensen (een derde van de bevolking) verstoken van elektriciteit. In heel Sub-Sahara Afrika loopt dat op tot bijna 750 miljoen mensen.

Het Nederlandse bedrijf Lumos ontwikkelt zonne-energiesystemen voor mensen die niet zijn aangesloten op het energienet. Met de investering van ontwikkelingsbank FMO kan Lumos tienduizenden nieuwe systemen voorzien, goed voor energievoorziening aan zo’n 200.000 mensen in landelijk Ivoorkust. De voordelen van het overstappen van gevaarlijk en instabiel petroleum naar schone en toekomstbestendige energie zijn evident. 

Een dergelijke investering past uitstekend bij de uitgangspunten van FMO, of voluit Financierings-maatschappij voor Ontwikkelingslanden. “Lumos biedt een unieke oplossing voor mensen zonder aansluiting op het elektriciteitsnetwerk”, zegt Huub Cornelissen, Directeur Energie bij FMO, dat voor 51% eigendom is van de Nederlandse Staat. “We ondersteunen bedrijven als Lumos graag, bedrijven die zorgen voor groei in ontwikkelingslanden, voor een transitie naar duurzame energie en voor meer welvaart. Lumos voldoet aan al die criteria.”

Volgens Renee Comoe Seka van Lumos Ivoorkust is de toegang tot betrouwbare energie essentieel voor economische groei. “De nieuwe investering van FMO komt ten goede aan honderdduizenden mensen. FMO is een vooruitstrevende instelling en deelt ons streven om mensen te verheffen uit de armoede. Onze gezamenlijke ambitie is energie voor iedereen. ”

Lees ook:
Nanno Kleiterp (ex-CEO FMO): Impact en rendement gaan samen