Jonge fintech heeft gemiddeld voor zes maanden cash

03 juli 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Ongeveer zeven op de tien jonge fintechs in het Verenigd Koninkrijk leidt een tamelijk onzeker bestaan, omdat ze voor maximaal een half jaar financiële middelen beschikbaar hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Innovate Finance. Het onderzoek heeft specifiek betrekking op het VK, dat toch gezien kan worden als een fintech-hotspot. Het is dan ook aannemelijk dat de situatie elders niet significant verschilt. Naast felle concurrentie, speelt corona hierin een essentiële rol. 

Fintech heeft een goed imago. De term staat synoniem voor innovatie, voor snelheid en dynamiek en voor grote successen in korte tijd. Zoals de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, zo zijn de succesverhalen uit de fintech-wereld bepalend voor het imago ervan. Wat van de buitenkant alleen niet altijd opvalt is de felle concurrentie tussen fintech-bedrijven en het onzekere bestaan dat veel van deze bedrijven leiden, in de hoop definitief door te breken.

Innovate Finance – vertegenwoordiger van de Britse fintech-gemeenschap – deed onderzoek naar de financiële positie van 126 jonge fintechs. Van dit aantal heeft meer dan de helft minder dan 25 werknemers in dienst. Eveneens meer dan de helft ziet zich genoodzaakt zijn strategie aan te passen om de coronacrisis te overleven. Een crisis die in het VK momenteel relatief hard toeslaat. Diversificatie van inkomstenbronnen (32%), overstappen naar iets nieuws (30%) en tijdelijk stoppen (11%) behoren tot de meest genomen maatregelen. 

Investeerders kritischer

De uitbraak van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat investeerders kritischer zijn gaan kijken naar hun uitgaven. Gemiddeld genomen investeren zij in minder bedrijven en lagere bedragen. Dat heeft meerdere redenen. Naast pessimistische economische verwachtingen speelt ook het gebrek aan branche- en netwerkevenementen een rol. Voor veel ondernemers waren dat uitgelezen momenten om hun product aan de man te brengen. 

De dichtgedraaide geldkraan brengt met name veel kleinere fintech-bedrijven in financiële problemen. Velen vrezen dat een volgende investeringsronde weinig gaat opleveren en met gemiddeld zo’n zes maanden budget dringt de tijd. Wat dat betreft was fintech-bank Revolut – overigens beslist geen kleine speler – in februari juist net op tijd. Op een moment dat de bomen nog wel tot de hemel leken te groeien haalde Revolut maar liefst $500 miljoen financiering op. Voor Revolut kon de timing niet beter.

Met dat bedrag zouden mogelijk alle 126 fintech-bedrijven uit het onderzoek van Innovate Finance redelijk geholpen zijn. Maar de realiteit is zoals hij is. Drie op de vier ondervraagde fintechs heeft inmiddels aangeklopt bij de overheid om te overleven, via leningen of door middel van arbeidstijdverkorting.

Bij monde van CEO Charlotte Crosswell luidt Innovate Finance de noodklok. “Het is evident dat de fintech-sector een significant investeringsgat voor zich ziet, als gevolg van Covid-19. We moeten snel handelen, anders is het te laat. Het risico is dat we veel bedrijven gaan verliezen in de snelstgroeiende sector binnen de Britse economie. Als we startups nu de rug toekeren, zullen we later de rekening gepresenteerd krijgen.”