Mastercard draagt bij aan veiliger ecosysteem Open Banking

02 juli 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met Mastercard Open Banking Protect draagt de Amerikaanse onderneming bij aan een betere bescherming van financiële organisaties tegen tekortkomingen bij derde partijen in binnen het ecosysteem. Mastercard maakt melding van drie nieuwe bedrijven die Open Banking Protect toevoegen aan hun beveiliging, te weten Aion, DiPocket en Modulr. 

Banken en andere financiële instellingen besteden veel aandacht aan de beveiliging van gevoelige persoonlijke gegevens. Met de komst van PSD2 en het verplicht openen van de eigen datacollecties aan derden – third party providers ofwel TPP’s – is echter wel een nieuw blik aan gevaren geopend. Immers, een bank kan nog zoveel aandacht besteden aan de eigen beveiliging, maar heeft niet altijd in de hand wat er bij deze TPP’s gebeurt en hoe serieus zij veiligheid nemen. 

Open Banking Solutions

Open Banking brengt een hoop nieuwe kansen, maar een ijzeren wet luidt dat kansen ook risico’s meebrengen. In dit geval op het gebied van veiligheid. Mastercard – zelf zeer actief binnen het Open Banking-ecocysteem – besteedt daarom veel aandacht aan voortdurende ontwikkeling van veiligheidsoplossingen. Dit als onderdeel van het portfolio Open Banking Solutions, waarmee de Amerikaanse onderneming het gelijknamige financiële ecosysteem wil ondersteunen.

Een belangrijk onderdeel van Open Banking Protect is bescherming van financiële instellingen tegen fraude bij of door derden. Daarbij gaat het om twee belangrijke diensten. Ten eerste licentie- en certificaatvalidaties, snelle verificatie van TPP-certificering en registratiestatus van alle relevante omgevingen. Ten tweede fraudeopsporing, via analyse van gegevens van een bepaalde TPP om trends en gedragsveranderingen in reguliere activiteiten op te sporen en mogelijke frauduleuze verzoeken af te breken.

Drie nieuwe partners

Recent zijn drie bedrijven van verschillende aard een samenwerking gestart met Mastercard binnen Open Banking Protect. Enerzijds komt dat hun eigen veiligheid ten goede, maar minstens zo belangrijk is dat ze daarmee een extra laag van vertrouwen richting banken opbouwen. De drie bedrijven zijn actief in verschillende deelgebieden van het ecosysteem. Zo is Aion een volledig digitale bank, verzorgt DiPocket de technologie achter betaling via wearables en biedt Modulr een digitaal betaalplatform voor bedrijven.  

Jim Wadsworth – SVP Open Banking bij Mastercard en eerder dit jaar nog geïnterviewd door Banken.nl – laat weten: “Hoewel het Open Banking-ecosysteem veel momentum heeft, blijven banken, TPP’s en gebruikers bezorgd over mogelijke fraudemogelijkheden en beveiligingsissues. We gebruiken onze expertise in het beheren en ondersteunen van wereldwijde bank- en betalingssystemen om met Mastercard Open Banking Solutions te zorgen voor goede beveiliging binnen het Open Banking-ecosysteem. Met Protect helpen we banken en TPP’s hun beveiligingsfuncties te verbeteren.”

“Samenwerking is essentieel bij het bouwen van een weerbare Open Banking-markt. We zijn dan ook blij met Aion, DiPocket en Modulr als onze nieuwste partners, en blijven werken aan het creëren van een nog veiliger systeem voor alle deelnemers.”