ING ontwikkelt nieuwe bankpas met oog voor blinden en slechtzienden

17 april 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

ING introduceert een nieuw type betaalpas, voorzien van een gegolfde inkeping aan de zijkant. Deze inkeping moet blinden en slechtzienden makkelijker de goede pas kunnen vinden temidden van andere pasjes met soortgelijke omvang, zoals rijbewijs, ov-kaart of bibliotheekpas. 

De nieuwe betaalpas wordt feitelijk ook meteen de nieuwe standaard bij ING. De pas met inkeping komt er namelijk niet alleen voor mensen met een visuele beperking, maar voor alle klanten van de oranje bank. Zodoende kan ING één productieproces blijven hanteren voor alle betaalpassen, met hetzelfde vormpje. 

Wat is nu precies het nut van de inkeping? Bijna iedereen zal het bekend voorkomen dat bij het openen van een portemonnee of pasjeshouder een veelvoud aan pasjes tevoorschijn komt. Al is dat wel rap minder aan het worden nu pasjes steeds vaker in een digitale wallet kunnen worden bewaard. Hoe dan ook, zeker voor blinden en slechtzienden kan het een uitdaging zijn om in één keer het goede pasje te pakken, tenzij die persoon een erg goed geheugen heeft of gewoon heel nauwkeurig is en het pasje altijd op hetzelfde plekje opbergt. Met behulp van de inkeping is de pas in een tel te onderscheiden van de andere passen.

In eigen bewoordingen heeft ING het over de ‘toegankelijke betaalpas’. In fases zal deze nieuwe betaalpassen de huidige verzamelen passen gaan vervangen. Kritische volgers zullen zich misschien afvragen wat ING dan gaat doen met alle ongebruikte betaalpassen die nog op de plank liggen. Die worden vanuit duurzaamheidsoogpunt eerst allemaal opgepakt, alvorens het nieuwe type te versturen. Uiteindelijk worden alle betaalpassen en creditcards van ING wereldwijd vervangen door de toegankelijke betaalpas

Phishers wind uit de zeilen nemen

Goed om te weten is dat klanten zelf niets hoeven te doen voor een nieuwe bankpas. Deze wordt automatisch thuisbezorgd als de oude bankpas aan het eind van zijn geldigheid komt of als iemand een nieuwe rekening opent. Dat is niet alleen een stukje informatievoorziening, ING probeert met de mededeling vermoedelijk ook phishers de wind uit de zeilen te nemen die consumenten zullen gaan benaderen met het verzoek de oude betaalpas naar hen op te sturen in ruil voor een nieuwe.

Lees ook: 
ING-debetkaarten nu ook beschikbaar met V Pay van Visa