API-verbinder Plaid opent kantoor in Nederland

01 april 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Fintech-onderneming Plaid is sinds eind vorige week actief in Nederland. Het Amerikaanse bedrijf heeft een vestiging geopend in Amsterdam. Plaid ontwikkelt integratiemogelijkheden voor financieel dienstverleners zoals banken en betaaldienstverleners, allemaal via één master-API, waarmee het inspeelt op de mogelijkheden die ontstaan door PSD2. De verwachtingen voor dergelijke toepassingen zijn torenhoog, zo bleek toen creditcardgigant Visa begin dit jaar $5,3 miljard neertelde voor Plaid.

PSD2 heeft een groot blik aan nieuwe mogelijkheden geopend. Mogelijkheden waar in eerste instantie vooral consumenten en startende innovatieve bedrijven hun voordeel mee moeten halen. Banken worden door PSD2 namelijk verplicht om hun systemen via API’s toegankelijk te maken voor tech-bedrijven die nuttige en relevante toepassingen willen ontwikkelen. Maar toegankelijk is een rekbaar begrip. Het gebrek aan standaardisering heeft er namelijk toe geleid dat banken allemaal verschillende API-standaarden hanteren, wat het voor kleine ondernemingen niet eenvoudig maakt om hun weg te vinden. Een aantal partijen is in dat gat gesprongen door toegang te verschaffen via één centraal punt. Plaid is één van deze partijen. 

Figuurlijk gesproken speelt Plaid de rol van verkeersleider die ervoor zorgt dat een veelvoud aan informatiestromen de juiste richting opgaat en zijn bestemming bereikt. En daarmee is veel geld te verdienen, omdat er steeds meer ‘API-calls’ gaan plaatsvinden. Waar de meeste partijen zich toeleggen op het ontwikkelen van een specifieke toepassing, ontwikkelt Plaid het netwerk via welke deze toepassingen verlopen. Het bedrijf koppelt kort gezegd bankrekeningen van consumenten aan allerhande apps voor geldzaken. Met deze integraties kunnen ontwikkelaars transacties, identiteiten, verificaties, saldogegevens en assets inzien om zo het gehele financiële plaatje van consumenten te schetsen. Inmiddels is Plaid al verbonden met zo’n 11.000 financiële instellingen. 

De toekomst voor bedrijven als Plaid ziet er rooskleurig uit. Plaid werd in 2013 opgericht in San Francisco en na meerdere jaren van ontwikkeling besloot Visa $5,3 miljard te willen betalen voor een volledige overname van het bedrijf. Er wordt verwacht dat Plaid een centrale rol gaat spelen binnen het PSD2-ecosysteem, waar al met al biljoenen in omgaan.

Nederland fintech-hub

“Onze uitbreiding naar Nederland is een volgende stap in de bouw van het grootste wereldwijde netwerk van financiële data. Nederland is het centrum van financiële dienstverlening en fintech-innovaties in Europa”, zegt Keith Grose, International Lead Europe voor Plaid. “We zijn trots dat we daar vanaf nu ook een onderdeel van zijn. Met Plaid willen we lokale fintech bedrijven en ontwikkelaars helpen om hun groei te versnellen in Nederland en ze op weg helpen voor uitbreiding naar het buitenland.”