Ook Turkije beweegt zich richting PSD2 en Open Banking

18 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Turkse parlement is het eens geworden over de aanname van nieuwe wetgeving, die de deur openzet naar een systeem dat compliant is met Open Banking en met PSD2. Daarmee begeeft de Turkse financiële sector zich ook richting een ecosysteem waarin banken hun systemen openstellen voor derden, teneinde innovatie richting consumenten te bevorderen.

Open Banking en PSD2 worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. Feitelijk liggen ze in elkaars verlengde, waarbij PSD2 de wettelijke doorvertaling is van het concept van banken die hun systemen openzetten voor vernieuwende vormen van dienstverlening. Waar PSD2 het hele EU-gebied als jurisdictie heeft, is Open Banking van toepassing op afspraken tussen de negen grootste banken in het Verenigd Koninkrijk.

Meer harmonie

Turkije is al vele jaren in gesprek met de EU om ook toe te treden tot het statengezelschap. De eerste onderhandelingen dateren al van 2005, maar de relatie tussen beide gaat niet over rozen en er lijkt weinig vooruitgang te zitten in het hele proces. De oorlog in Syrië en de bijbehorende vluchtelingenstroom hebben de verhoudingen de laatste jaren verder op scherp gezet. Toch is er ook goed nieuws te melden, als het gaat om technologische ontwikkelingen en meer harmonie tussen het Europese financiële systeem en het naburige Turkse financiële systeem. En wie weet zorgt de toenadering op technologisch vlak ook voor hernieuwde politieke toenadering.

In het Turkse parlement is wetgeving aangenomen die een PSD2-achtig ecosysteem beoogt. In 2015 werd daarvoor al de ÖDED opgericht, een afkorting die vrij vertaald staat voor Betaal- en Elektronisch Geld Vereniging. De ÖDED is bedoeld als stimulans voor innovatie in financiële technologie. Voorman Burhan Eliaçık is blij met de genomen stappen: “Het doel is nu om investeerders naar ons land te trekken en unicorns te laten ontstaan. We hebben er veel vertrouwen in dat onze sector hard gaat groeien en denken dat we eind 2023 de eerste Turkse unicorns mogen verwachten.”

Nieuwe toepassingen

De stappen zijn wellicht goed nieuws voor grote gemeenschappen ‘Europese’ Turken. Velen van hen hebben een sterke band met Turkije, hetzij omdat er nog familie woont of omdat ze er zelf bezittingen hebben. Harmonisatie tussen het Turkse en Europese financiële systemen zal mogelijk leiden tot nieuwe toepassingen en toegenomen gebruiksgemak. Iets dat mogelijk ook geldt voor de grote groepen Europese toeristen die jaarlijks afreizen naar Turkije.