Bloqhouse en Pescheck helpen fondsbeheerders met screenen van klanten

15 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Het hanteren van een nauwkeurig identificatie- en screeningsproces voor nieuwe klanten staat hoog op de agenda in de financiële sector. Fintech-onderneming Bloqhouse Technologies speelt daarop in met de lancering van een whitelabel-oplossing, die fondsbeheerders in staat stelt het Know Your Customer (KYC) proces te digitaliseren. Voor deze toepassing is Bloqhouse een samenwerking gestart met regtech-onderneming Peschek. 

Financiële instellingen moeten hun klanten kennen en vaststellen of zij een risico vormen voor henzelf en voor de maatschappij als geheel. De verhalen over banken zijn inmiddels breed uitgemeten, maar ook bij fondsbeheerders speelt KYC een belangrijke rol. Fintech-onderneming Bloqhouse Technologies ondersteunt hen in het digitaliseren van KYC-processen, zodat ze snel en efficiënt nieuwe klanten kunnen screenen. 

Bloqhouse heeft hiervoor een zogeheten whitelabel-oplossing gebouwd, die fondsbeheerders kunnen inzetten. De toepassing is ontwikkeld samen met Peschek, een regtech-onderneming uit Enschede. Regtech, een samentrekking van de woorden ‘regulatory’ en ‘technology’, is in feite een subsegment van het bredere fenomeen fintech. Regtech draagt bij aan digitalisering van compliance-processen, waarvan KYC een onderdeel is. In de basis zorgt dat voor toegenomen efficiëntie en een lagere foutgevoeligheid. 

Sneller en gerichter controleren

Bloqhouse stelt dat ook op de vastgoedinvesteringsmarkt de waarde van KYC hoog is. Op het oog geen overbodige luxe, want de vastgoedmarkt is een aantrekkelijke sector voor het witwassen van crimineel verkregen geld. Evenals banken en verzekeraars staan ook fondsbeheerders onder financieel toezicht en moeten zij verantwoording afleggen. Fondsbeheerders kunnen met de whitelabel-oplossing van Bloqhouse en Peschek naar eigen zeggen sneller en gerichter checken of potentiële beleggers mogen investeren in hun fondsen en dus niet op sanctielijsten staan.