Top ING mogelijk alsnog vervolgd om faciliteren witwassen

04 oktober 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het Haagse gerechtshof neemt een klacht in behandeling over het niet vervolgen van ING-topman Ralph Hamers door het OM wegens witwassen. Dat meldt zakenkrant FD deze week. De klacht is ingediend door onderzoeker Pieter Lakeman en zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi). Mogelijk leidt het tot een daadwerkelijke strafzaak. 

Het FD baseert zich op een schriftelijke tussenbeschikking, afgelopen maandag door het hof genomen. Hoewel dat soort beschikkingen altijd vertrouwelijk hoort te blijven, kent FD de tekst ervan. De kern van de beschikking is dat het gerechtshof de klacht van Lakeman om Hamers niet te vervolgen ontvankelijk wordt verklaard en dus in behandeling wordt genomen. 

De aanleiding voor de klacht van Lakeman, die in zijn leven al menig bankier tot zorg is geweest, is de afwikkeling tussen het OM en ING vorig jaar, waarbij laatstgenoemde schikte voor een recordbedrag van €775 miljoen. De schikking bracht met zich mee dat ING strafrechtelijke vervolging ontliep en daarmee ook de bestuurders van de bank. Lakeman vindt echter dat zij op die manier hun verantwoordelijk hebben ontlopen en wil dat de top alsnog persoonlijk vervolgd gaat worden voor hun rol. Bovendien leefde destijds in de maatschappij erg het idee dat de bank vervolging afkocht.

Overwinning op zichzelf

Het in behandeling nemen van de klacht is op zichzelf al een overwinning voor Lakeman. Het FD wijst onder meer naar de Libor-affaire bij Rabobank, waar ook gevraagd werd om verantwoordelijk persoonlijk te vervolgen. Die vragen werden door het gerecht destijds niet ontvankelijk verklaard. Lakeman staat niet alleen in zijn queeste, hij wordt namelijk vergezeld door de Amsterdamse zakenman Sam van Doorn. Ook zijn vraag om ING zelf strafrechtelijk te vervolgen is ontvankelijk verklaard. 

In de beschikking eist het Haagse hof inzage in het strafdossier dat door het OM is opgesteld. Op die manier wil het hof vaststellen waarom het OM heeft besloten om niet tot persoonlijke vervolging over te gaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd, is het niet Hamers zelf dan wel het verhaal.