Volledige terugbetaling in 95% van totaal crowdfundleningen

24 september 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Met een percentage van 95% is het veilig om te zeggen dat bijna alle crowdfundleningen volledig worden terugbetaald aan de investeerder. Dat blijkt uit eigen onderzoek van crowdfundplatform Crowdfundmarkt. 

Crowdfunding is een relatief nieuwe vorm van kapitaal ophalen, onder meer ingegeven door banken die kritischer zijn geworden op welke bedrijven ze wel of geen lening voorzien. Hoewel initieel vaak gekoppeld aan liefdadigheid - bijvoorbeeld online geld inzamelen voor een medische behandeling van een ziek persoon - is crowdfunding de afgelopen jaren volwassen geworden als alternatieve financieringsvorm. Menig ondernemer bedient zich er inmiddels van. 

Zoals bij elke investering is het altijd de vraag hoeveel rendement deze gaat geven. Bij leningen via crowdfunding wordt volgens Crowdfundmarkt gemiddeld 7,7% rente geboden, wat een pak meer is dan de huidige spaarrente. Of dat rendement realiteit wordt hangt af van enkele variabelen, zoals de kosten die het platform rekent, impact van vertraagde betalingen en de mogelijkheid om gestelde zekerheden uit te nutten. Daarnaast bestaat altijd het risico dat een investering helemaal niet terugkomt. 

Crowdfundmarkt rekent voor dat leningen bij de twaalf grootste crowdfundplatformen in Nederland bij elkaar opgeteld goed zijn voor €700 miljoen. Daarvan is momenteel €14 miljoen afgeboekt, wat neerkomt op 2%. De onderzoekers verwachten dat na afloop van alle leningen het percentage afboekingen nog zal stijgen naar 5%. En daarmee wordt dus 95% van alle crowdfundleningen wel terugbetaald.

Gerelateerd:
Oprichters Crowdfundmarkt over de ontwikkeling van crowdfunding