David Knibbe schuift door naar post CEO van NN Group

13 augustus 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

NN Group neemt per direct afscheid van zittend CEO Lard Friese. Friese stapt over naar concurrent Aegon, wat de weg vrijmaakt voor David Knibbe om door te schuiven van eindverantwoordelijke voor NN Nederland naar CEO van NN Group. Als aandeelhouders en toezichthouder akkoord gaan, start Knibbe op 1 oktober. 

Een kleine stoelendans binnen de top van enkele van de grootste Nederlandse financiële instellingen. Lard Friese stapt over van Nationale Nederlanden naar Aegon, waar hij eveneens de rol van CEO op zich gaat nemen. Dat zal niet eerder dan voorjaar 2020 worden. Hij volgt daar Alex Wynaendts op. Het vertrekt van topman Friese betekent dat David Knibbe genomineerd is als zijn opvolger. Knibbe is momenteel voorman van de Nederlandse tak van NN.

De transfer van Friese naar Aegon komt misschien enigszins onverwacht. NN stelt in een verklaring echter dat het veel te danken heeft aan de inspanningen van Friese, die aantrad in 2008. Sinds 2014 zat hij op zijn huidige post en leidde hij de reorganisatie van de bankverzekeraar. “Door de jaren heen heeft hij een geweldige job geleverd. Hij loodste het bedrijf door de scheiding van ING, het beursgang-proces van NN Group en de acquisities van Delta Lloyd en Vivat Non-Life. Zijn langetermijnblik was erg belangrijk voor NN Group en is mede de reden van de status van het bedrijf vandaag de dag”, zijn onder meer de lovende woorden van president-commissaris David Cole. 

Klaar voor de toekomst

Met Knibbe die doorschuift komt er een opvolger die de organisatie al op zijn duimpje kent. Na een verleden bij ING startte hij in 2014 als bestuurder bij Nationale-Nederlanden. Samen met Friese speelde hij een belangrijke rol in de twee genoemde acquisities en bij de integratie van Delta Lloyd binnen de organisatie van NN. Cole: “Met Knibbe hebben we iemand met de juist leiderschapskwaliteiten voor de toekomst van NN. Na meerdere senior managementrollen bij NN heeft kennis van en ervaring met onze business en onze sector.”