Vijf keer meer vrees voor baanverlies financieel dienstverleners in één jaar tijd

08 juli 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

De dalende trend van het aantal beschikbare banen in de financiële sector gaat de werknemers ervan niet in de koude kleren zitten. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal mensen dat in de financiële sector werkt en vreest voor hun baan toegenomen met een factor vijf. Dat blijkt uit onderzoek van credit management software-aanbieder Onguard.

Wie op deze site het zoekwoord ‘banen’ intikt krijgt binnen een seconde een aardig overzicht van wat er gaande is in de financiële sector: verlies, vervanging, krimp, sanering, sluiting. Het is hoofdzakelijk slecht nieuws wat de klok slaat als het gaat om werkgelegenheid in de financiële sector. Aanbieder van order-to-cash Onguard zette onlangs de jaarlijkse FinTech Barometer uit. Korte conclusie? De vrees voor baanverlies is in een jaar tijd explosief toegenomen. 

Grote zorgen

Inmiddels meer dan de helft (56%) van de financieel directeuren die actief zijn in de sector verwacht dat digitale transformatie gaat zorgen voor minder banen, veel minder zelfs. Hun eigen baan beschouwen ze allerminst als zeker. Vier op de tien denkt dat hun eigen baan over tien jaar niet meer bestaat in de huidige vorm. Vergeleken met het uitvoerend personeel zijn ze echter nog relatief positief. Eveneens meer dan de helft (56%) denkt namelijk dat hun baan over tien jaar überhaupt niet meer bestaat. Volgens Onguard was dat een jaar geleden nog krap één op de tien, wat een factor vijf stijging betekent. Ofwel, serieuze zorgen over hun toekomstige inkomen.

Huidige financieel dienstverleners kunnen in principe twee dingen. De eerste is hun heil zoeken buiten de financiële sector, bijvoorbeeld in het onderwijs, waar een schreeuwend tekort is aan leraren. De tweede optie is actief blijven in de financiële sector, maar dan in een andere rol. Gevraagd naar welke vaardigheden ze het meest denken te moeten sleutelen staat het analytisch vermogen (62%), meer in bijzonder op het gebied van data-analyse. Ontwikkeling in leiderschapskwaliteiten (34%), programmeren (34%) en servicegerichtheid (30%) zijn van minder belang, aldus de ondervraagden. Dat leiderschapskwaliteiten een stuk lager scoort is te begrijpen, een leger kan niet alleen bestaan uit generaals. In een sector die stevig digitaliseert is een derde voor de vaardigheid programmeren echter relatief laag. 

Werken aan vaardigheden must

“Bij ieder nieuw tijdperk horen wijzigingen in werkzaamheden en dus ook in banen. Dit geldt eveneens in deze tijd van digitale transformatie”, vertelt Bert van der Zwan, CEO bij Onguard. “Bedrijven zijn al enige tijd bezig met het automatiseren van repeterende en administratieve taken en dat betekent dat er op de backoffice steeds minder werkzaamheden door mensenhanden gedaan worden. Dit soort banen staan dan ook als eerste op de lijst om te verdwijnen. Toch blijven mensen altijd nodig, maar niet voor de taken die foutloos en 24 uur per dag en 7 dagen per week door een robot gedaan kunnen worden. Dat banen op de tocht staan is dus heel logisch. Om als finance professional in deze wereld mee te kunnen blijven draaien, is verandering en werken aan de eigen vaardigheden een must.”