Weer 80.000 banen minder bij Europese banken

16 april 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De dertig grootste Europese banken hebben verleden jaar hun personeelsbestand weer met 3,5% verminderd. Dat leverde een reductie op van in totaal zo’n 80.000 banen, zo blijkt uit een berekening door persbureau Reuters.

Bankia en Unicredit koplopers

De meest in het oog vallende banenreductie kwam op rekening van de Spaanse bank Bankia. Om te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor een Europese reddingsoperatie voor een bedrag van €41 miljard, moest de Spaanse bank bijna een kwart van zijn personeelsleden ontslaan. In absolute zin was de Italiaanse bank Unicredit koploper. De bank ontsloeg bijna 8.500 personeelsleden.

80.000 minder banen bij Europese banken

Grootste reductieslagen lijken uit de markt

In het kader van de Europese herstructureringsmaatregelen bleek het tempo van de banenreductie in de bankensector verleden jaar lager dan voorheen. Volgens Reuters zelfs gehalveerd. Veel banken zijn inmiddels al vergevorderd met de uitvoering van de herstructureringsmaatregelen die tijdens de crisis waren afgesproken, bijvoorbeeld omdat zij zoals ING staatssteun ontvangen hadden.

Onderzoek ECB mogelijk nieuwe reden verdere banenreductie

Het lopende balansonderzoek of stresstest door de Europese Centrale Bank (ECB) kan echter wel tot gevolg hebben dat er weer een nieuwe golf van maatregelen opgelegd kunnen worden. Banken waarvan de kapitaalbuffers niet sterk genoeg blijken te zijn om een toekomstige grote economische crash te kunnen weerstaan, zullen dieper in moeten grijpen en verder saneren om hun balans en winstgevendheid te verbeteren.

10% banken laten groei aantal banen zien

Reuters heeft 30 grote Europese banken onderzocht. Het blijkt dat slechts bij drie banken de payroll langer is geworden. Volgens het persbureau kwamen in totaal bij Barclays, Handelsbanken en Deutsche Bank er 770 banen bij.