Spraak-app Ability is blindengeleidehond voor mobiel bankieren

13 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

De app Ability is een concept van vier studenten van de Fontys Hogeschool ICT uit Eindhoven. Ability is een spraakgestuurde app die er specifiek op is gericht om blinden en slechtzienden zelf hun financiën te laten regelen. De app bestaat bij de gratie van PSD2 en werkt met behulp van spraakassistenten als Google Assistant of Siri.

De maatschappij kent diverse hulpmiddelen om mensen met een visuele beperking normaal te laten functioneren. Zo zijn er geribbelde trottoirtegels, oversteekplaatsen met geluiden en correspondentie in braille. Geen enkele maatregel zal een paar gezonde ogen volledig kunnen vervangen, maar de hulpmiddelen geven blinden en slechtzienden in elk geval veel meer mogelijkheden.

Zelf financiële zaken regelen

Maar hoe zit dat met mobiel bankieren, een fenomeen dat toch vooral draait om pixels en het drukken op de juiste knoppen. Ook daar is spraakbesturing mogelijk, al is niet elke bank daar even ver mee gevorderd. Vier studenten van de Fontys Hogeschool ICT bedachten daarom Ability, een spraakgestuurde app waarmee blinden en slechtzienden eenvoudig zelf hun financiële zaken kunnen regelen.

“Het doel van Ability is dat mensen die vanwege hun zichthandicap geen normale bank-app kunnen bedienen toch zelf online hun bankzaken kunnen regelen”, legt Koen van Marrewijk uit, één van de studenten. “Hiervoor gebruiken ze bijvoorbeeld Google Assistent of Siri. Gebruikers geven een gesproken commando aan een smartphone of smart home speaker om geld over te maken of om te vragen wat hun saldo is.”

De app is mede mogelijk dankzij de nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2. Van Marrewijk: “We zijn nog volop bezig met het testen van Ability, dat in heel Europa moet gaan werken. Dit is mogelijk dankzij de nieuwe PSD2-wet die recent door de Europese Unie is ingevoerd. Hiermee kunnen bedrijven toegang krijgen tot betaalgegevens van gebruikers van een bank. Ook maakt deze wet het mogelijk om acties uit te voeren namens de gebruiker. Partijen kunnen pas bij deze data als er expliciet toestemming voor is gegeven door de rekeninghouder.”

Beveiliging

Het veilig maken en veilig houden van deze manier van mobiel bankieren is iets waar veel aandacht naar uitgaat. Logisch, want ook mensen die niets aan hun ogen mankeren moeten waken voor fraude of onoplettendheden. Identiteitsverificatie werkt volgens de makers via een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de gebruikte smartphone deze vormen van identificatie ook ondersteunt. Wat betreft de opslag van data, deze blijft te allen tijde in de verondersteld veilige handen van de bank. Ability slaat zelf geen informatie op.

Het project van de vier studenten is genomineerd voor een zogeheten ICTalent Award, van Fontys ICT. Op 24 mei nemen ze het in de finale op tegen zeven andere teams.