Commotie over verlengen adviesbevoegdheid in nieuwe PE-periode

15 maart 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

In adviseursland is de afgelopen week de nodige commotie uitgebroken over een beleidswijziging omtrent het verlengen of herstellen van de adviesbevoegdheid. Momenteel kan dat nog door opnieuw Wft-examen te doen. Vanaf 1 april echter kan het enkel nog via een ‘bijzonder examen’, op slechts drie momenten per jaar.

Financieel adviseurs hebben te maken met zogeheten PE-periodes, waarbij PE staat voor ‘permanente educatie’, ofwel onderhoud van kennis en kunde om het beroep uit te kunnen oefenen. In deze periode komen bijvoorbeeld wijzigingen in regelgeving aan bod. Binnen de huidige periode (1 april 2017 - 1 april 2019) kunnen adviseurs een verlopen adviesbevoegdheid verlengen door opnieuw Wft-examen te doen. Slaagt de adviseur voor het examen, dan blijft de adviesbevoegdheid in stand en kan hij of zij het werk blijven uitoefenen. De regels gaan veranderen, waardoor opvallende situaties kunnen ontstaan.Commotie over verlengen adviesbevoegdheid in nieuwe PE-periodeOp 1 april start een nieuwe PE-periode. Opleidingsinstituut Hoffelijk ontdekte dat in de nieuwe PE-periode niet langer de mogelijkheid bestaat om de adviesbevoegdheid te verlengen of te herstellen door het opnieuw afleggen van een Wft-examen. Een diploma kan volgens het CDFD (College Deskundigheid Financiële Dienstverlening) slechts één keer behaald worden. Hoe kan het dan wel? Door het afleggen van een zogeheten ‘bijzonder examen’. Maar nu komt het, die bijzondere examens worden slechts drie keer per jaar aangeboden. De eerste daarvan is in juni 2019, daarna met tussenruimtes van vier maanden.

Praktijkvoorbeeld

Het nieuwe regime kan zorgen voor opmerkelijke situaties. Stel bijvoorbeeld dat iemand er op 2 april achterkomt dat zijn adviesbevoegdheid verlopen is, moet die persoon tenminste tot juni wachten alvorens weer aan de slag te mogen. In plaats van zelf een examen in te plannen. Dat is vervelend, maar binnen een vaste baan misschien nog wel intern op te lossen. Het probleem zal waarschijnlijk zwaarder wegen voor mensen die van baan wisselen. Iemand zonder adviesbevoegdheid die een nieuwe baan aanneemt kan in het ongunstige geval vier maanden (min één dag) moeten wachten om het werk te mogen uitoefenen. Of zelfs acht maanden als het ‘bijzonder examen’ niet gehaald wordt. Of zelfs... Enfin, het punt moge duidelijk zijn. Het is dan ook zeer de vraag hoe dit arbeidsmarkttechnisch gaat uitpakken.

“Heel bizar”

Wesley van ‘t Hof is directeur van Hoffelijk en tekent in een blog op: “Uiteraard wisten we dat dit één van de routes was maar dat het slechts de enige route wordt, is wel echt iets nieuws en wat ons betreft erg onlogisch. We gingen er namelijk vanuit dat, net als in deze PE-periode, het opnieuw behalen van het Wft-examen van de bovenste module zou resulteren in een nieuw beroepskwalificatiediploma en daarmee de adviesbevoegdheid zou herstellen.(...) Zelfs als je alle Wft’s opnieuw behaalt, ook dan wordt je adviesbevoegdheid niet hersteld of opnieuw verkregen! Heel bizar!”