Vier op de tien financials ziet big data als dé trend binnen de financiële sector

28 januari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Mensen uit de financiële sector zelf verwachten de meeste innovatie vanuit big data. Ruim vier op de tien (41%) finance professionals ziet big data als de grootste bron van verandering op korte termijn. Dat blijkt uit onderzoek van Onguard, specialist in order to cash en credit management software. Opvallend is dat bijna driekwart (73%) ervan overtuigd is dat zijn of haar baan over tien jaar nog bestaat.

De huidige bankensector staat onder sterke invloed van moderne technologieën. Kunstmatige intelligentie, machine learning en big data zijn er een aantal die momenteel veel aandacht krijgen van beleidsmakers. Onguard stelde in zijn FinTech Barometer professionals uit de branche de vraag welke technologische trend zij het meest van verwachten. Van de ondervraagden wijst 41% naar big data als trend die het meeste invloed gaat hebben op de financiële sector.

De uitkomst onderschrijft eerdere onderzoeken, waaruit blijkt dat datawetenschap en de omgang met data hoog op de agenda staan van financiële leiders. Uit het onderzoek van Onguard blijkt dat bij bijna alle (95%) financiële bedrijven de inzet van data een rol speelt in de bedrijfsvoering. In een fractie van de gevallen (3%) wordt niets gedaan met de opgeslagen data en bij de resterende 2% weet eigenlijk niemand wat er met de data gebeurt. 15% van de bedrijven geeft aan dat data überhaupt de bestaansreden van het bedrijf is.

Over tien jaar een IT-bedrijf

Ongeveer een derde van de ondervraagde werknemers verwacht dat big data gevolgen gaat hebben voor de werkgelegenheid. Dat wil niet automatisch zeggen dat banen gaan verdwijnen. Big data kan ook heel goed een rol spelen in het verbeteren of ondersteunen van werkzaamheden. Interessant is dat bijna driekwart verwacht dat hun baan over tien jaar ook nog bestaat, op zichzelf een gewaagde stelling kijkend naar de ontwikkelingen in het aantal banen in de financiële sector. De vraag doemt ook op of financiële instellingen in de toekomst nog wel financiële instellingen zijn. Meer dan de helft van de respondenten (57%) denkt dat hun werkgever over tien jaar een IT-bedrijf is dat financiële diensten levert, in plaats van sec een bank.

Vier op de tien financials ziet big data als dé trend binnen de financiële sector

Eerder deze week kondigde ING aan dat het een interne data-academie gaat opstarten, om alle werknemers van de bank wegwijs te maken in de omgang met data en zodoende een smart bank te worden. Daarmee loopt de bank vooruit op de verwachting van finance professionals, waarvan 32% aangeeft in de toekomst vaardigheden op het gebied van data te moeten ontwikkelen.

Meer dan een trend

Marieke Saeij, CTO bij Onguard, ziet ook de toegevoegde waarde van big data: “Als het aan ons ligt is big data meer dan alleen een trend. Het is dan ook belangrijk dat finance professionals snappen waar big data hen kan helpen in het uitvoeren van hun werk. Het inzien van beschikbare data kan van toegevoegde waarde zijn, maar echt waardevol wordt big data wanneer het omgezet kan worden naar inzichten. Hoewel analyse van big data voor veel finance professionals nog een ver-van-hun-bedshow is, is dit wel het instrument binnen organisaties dat inzichten biedt en leidt tot betere performance en uiteindelijk betere klantbediening.”