Rechter wijst faillissement SecurCash af

04 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Eerder deze week vroeg geldtransporteur SecurCash faillissement aan. Het bedrijf kon niet meer voldoen aan de betalingsverplichtingen. De rechtbank heeft een faillissementsverzoek echter afgewezen.

Geldtransporteur SecurCash zou al maanden moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Kort na Nieuwjaar kwam het nieuws naar buiten dat SecurCash failliet was en naar de rechtbank zou gaan om dat uit te laten spreken. Volgens ingewijden is bewust gekozen om het nieuws over de feestdagen heen te tillen, om paniek bij de geldautomaat te voorkomen. Tegen de verwachting wees de rechtbank gisteren het faillissementsverzoek af.

Nog genoeg geld in kas...

De rechtbank in Den Haag is van mening dat SecurCash nog voldoende geld in kas heeft om de huidige schuldeisers te betalen. De Faillissementswet schrijft dat - om te voldoen aan faillissement - een vennootschap meerdere schuldeisers moet hebben en dat schuldenaren gestopt zijn met betalen. Nu staat bij Rabobank Nederland nog een factuur open van €102.539,09. En daarmee is het volgens de rechter mogelijk om de openstaande rekeningen ter waarde van €145.439 te betalen.

SecurCash voorlopig toch niet failliet

De rechter verdenkt SecurCash ervan op een goedkope manier af te komen van lopende arbeidscontracten en huurovereenkomsten. Directielid Mario Koevoets van SecurCash snapt er helemaal niets van. Hij wijst op de veel sneller dan verwachte afname van chartaal geld in het dagelijks betalingsverkeer en de gevolgen die dat heeft voor een bedrijf als SecurCash.

... maar aandeelhouders vinden het genoeg

Tegenover de NOS laat Koevoets weten: "Dat wij goedkoop van mensen af willen, is volledig uit de lucht gegrepen. Wij verbranden al langere tijd iedere maand een half miljoen euro. In totaal heeft het moederbedrijf er nu 17 miljoen euro in gestopt, maar de aandeelhouders vinden het genoeg. En dan kan er nu nog wel wat geld in kas zitten, maar dat is snel op. We hebben drie jaar geleden Brinks overgenomen, maar we krijgen de zaak niet rendabel.”