ING: voor ongeveer €70 miljoen de lucht in geschoten

01 januari 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Nederlanders die vuurwerk afschoten tijdens de jaarwisseling deden dat voor gemiddeld €48 per persoon. Dat becijfert het economisch bureau van ING. Een lichte stijging ten opzichte van de inluiding van 2018. In totaal ging er voor bijna €70 miljoen de lucht in.

De één wordt er helemaal wild van, de ander moet er niet zoveel van hebben en mag graag toekijken. Hoewel er steeds meer stemmen komen om het afsteken van vuurwerk centraal te organiseren is het voorlopig nog gewoon voor wie er zin in heeft. Afgelopen jaarwisseling gaven vuurwerkliefhebbers gemiddeld €48 per persoon uit. Omdat er ook altijd mensen zijn die alleen wat sterretjes kopen zijn er ook mensen die het wat serieuzer aanpakken. Dat blijkt uit onderstaande figuur.

Uitgave aan vuurwerk in 2018

De grootste groep houdt het stevig binnen de perken en geeft minder dan €20 uit. Ongeveer de helft van de ondervraagden geeft een bedrag van tussen de €20 en €100 uit. Van de bijna 50.000 respondenten geeft ongeveer een vijfde (18%) meer uit dan €100.

Toch is het maar een vrij klein deel dat überhaupt geld uitgeeft aan vuurwerk. Van de deelnemers aan het onderzoekje van ING geeft 83% aan geen vuurwerk te kopen. Dat heeft uiteenlopende redenen. Veel genoemd zijn vakantie, het wonen in een vuurwerkvrije zone of nog geen vuurwerk mogen kopen. Ook de toegenomen aandacht voor veiligheid is volgens ING een reden voor sommige mensen om geen vuurwerk meer te kopen. Slecht nieuws voor winkeliers, maar aan de andere kant zit de verkoop van veiligheidsartikelen als vuurwerkbrillen en lanceerstandaarden ook in de lift.