December is verreweg de duurste maand van het jaar

07 december 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Nederlanders gaven in december vorig jaar 18% meer geld uit dan tijdens een doorsnee maand. Daarmee is de laatste maand van het jaar verreweg de duurste. Wel zijn er regionale verschillen in de uitgaven. Zo geven Brabanders in december het meeste geld uit, zo’n 18% meer dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek van Knab.

Data analisten van online bank Knab hebben onderzoek gedaan naar de uitgavepatronen van klanten van de bank, daarbij vanzelfsprekend rekening houdend met hun privacy. Zo analyseerden ze ruim 18,7 miljoen geanonimiseerde transacties van Knab-klanten, via geldautomaten, betaalautomaten en iDEAL, die betrekking hadden op de periode januari 2015 - november 2018.

December duurste maand

Uit de analyse van Knab blijkt dat, niet geheel verrassend, december bij uitstek de duurste maand te noemen is. In de jaarlijkse feestmaand, waarin zowel Sinterklaas als Kerst vallen, gaven Nederlanders gemiddeld 18% meer geld uit dan in andere maanden. Januari en februari blijken de ‘goedkoopste’ maanden van het jaar te zijn. Dan geven mensen zo’n 12% minder uit dan in andere maanden.

In de weken die tussen Sinterklaas en Kerst vallen, nemen de uitgaven richting 25 december elk weekend toe, waarbij – als het gaat om geld uitgeven – de zaterdag voor kerst de absolute piekdag is. In 2017 was het kerst op een maandag en een dinsdag. De zaterdag daarvoor lag het aantal transacties via geld- en betaalautomaten landelijk 98% hoger dan op een gemiddelde dag in diezelfde maand, concluderen de onderzoekers. 

December is verreweg de duurste maand van het jaar

Aandeel iDEAL betalingen stijgt sterk 

De stijgende uitgaven in de feestdagen betekenen niet automatisch dat de winkelstraten dan ook drukker worden, aangezien een steeds groter deel van de bevolking zijn aankopen online doet. Vooral het percentage van mensen dat dit online doet via iDeal , stijgt sinds 2015 ieder jaar. In 2015 en 2016 ging respectievelijk 22% en 26% van de onderzochte transacties via iDEAL. In 2017 steeg dat aandeel naar 36%. Zo’n 53% van de betalingen werd in 2017 gepind en 11% kwam ‘uit de muur’. Afgelopen maand brak iDeal overigens door de grens van twee miljard betalingen.

Regionale verschillen

Dat voor bankklanten van Knab december de duurste maand is, wil niet zeggen dat dit overal in Nederland (in dezelfde mate geldt). Zo stellen de onderzoekers dat er per provincie duidelijke verschillen zichtbaar zijn. Zo geven Brabanders over het algemeen relatief het meeste uit – gemiddeld 10% meer dan de gemiddelde Nederlander – , terwijl inwoners in Friesland, Groningen en Drenthe juist 18% minder uitgeven dan de gemiddelde inwoner van ons land. Qua uitgaven blijkt Zeeland een ‘gemiddelde provincie’ te zijn.