iDEAL breekt door grens 2 miljard betalingen

26 november 2018 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Deze maand vond de 2 miljardste iDEAL-betaling plaats. Het online betaalsysteem wordt steeds populairder. Dit jaar alleen al worden er naar verwachting meer dan een half miljard transacties mee uitgevoerd. Terwijl het dertien jaar duurde voordat de eerste miljard betalingen werden gedaan, werd het tweede miljard al binnen drie jaar bereikt. Daarnaast worden steeds meer iDEAL-betalingen mobiel verricht. Dit jaar is dat naar verwachting al 63%. 

Sinds de eerste transactie plaatsvond op 4 oktober 2005 is het is hard gegaan met de populariteit van iDEAL. Waar er in 2006 zo’n 4 miljoen keer werd betaald via het online betaalsysteem, vond er in het daaropvolgende jaar al bijna een verviervoudiging plaats, met 15 miljoen overboekingen. En daarna heeft de groei jaar op jaar doorgezet. In 2013 werden er voor het eerst meer dan 100 miljoen betalingen uitgevoerd (117 miljoen) en twee jaar later werd de grens van 200 miljoen alweer doorbroken (222 miljoen). Daarmee kwam het totale aantal transacties dat sinds de introductie was uitgevoerd ook meteen boven de 1 miljard.

De bovengrens was daarmee echter nog lang niet bereikt. In 2016 (283 miljoen betalingen), 2017 (378 miljoen betalingen) en 2018 (513 miljoen verwachte betalingen) blijft het gebruik van iDEAL hard stijgen, zodat deze maand alweer de 2 miljardste iDEAL-betaling een feit is. En zelfs als de groei nu ineens zou stokken – wat allesbehalve waarschijnlijk lijkt – zou het derde miljard al binnen twee jaar een feit zijn. 

Aantal iDEAL transacties per jaar

Daarnaast valt op dat de populariteit van mobiel betalen ook snel aan het toenemen is. In 2015 werden er voor het eerst iDEAL-betalingen uitgevoerd vanaf mobiele telefoons. In dat jaar ging het om 13% van de 222 miljoen betalingen, oftewel zo’n 29 miljoen. Het jaar daarop ging het al om meer dan een derde (34%), oftewel 96 miljoen betalingen. Vorig jaar werd al bijna de helft (48%) van de iDEAL-betalingen gedaan vanaf de mobiele telefoon – goed voor 181 miljoen transacties – en dit jaar komt het percentage waarschijnlijk uit op 63%, waarmee er naar verwachting zo’n 323 mobiele iDEAL-betalingen worden gedaan. 

Terwijl de groei van iDEAL natuurlijk flink wordt voortgestuwd door het almaar populairder wordende online winkelen, blijkt het aantal iDEAL-betalingen dit jaar veel sterker te stijgen dan het totale aantal transacties binnen de eCommerce- markt. Waar het totale aantal betaling dit jaar naar verwachting met 14% groeit, neemt de hoeveelheid iDEAL-betalingen naar verwachting toe met maar liefst 35%. Dit verschil kan deels worden verklaard aan de hand van het ook steeds populairder worden van Tikkie, de app waarmee consumenten – maar ook retailers – gemakkelijk betalingsverzoeken kunnen versturen. Deze betalingen lopen allemaal via iDEAL. Dit jaar bestaat zo’n 13% van de iDEAL-betalingen uit customer2customer-betalingen. Naast om Tikkies, kan het hierbij ook gaan om betalingen op Marktplaats en andere betaalverzoeken via banken.

iDEAL - Omzet en Groei

Vandaag de dag worden er dagelijks zo’n 1,5 miljoen iDEAL-betalingen verricht. Gemiddeld wordt daarbij €82,01 overgemaakt, zodat er elke dag zo’n €123 miljoen wordt overgemaakt via iDEAL. Gekeken naar heel 2018 betreft het naar verwachting zo’n €42 miljard. Afgelopen vrijdag was een uitzonderlijk drukke dag voor het iDEAL-betalingsverkeer. Door het uitverkoopfestijn Black Friday – dat enkele jaren geleden kwam overwaaien uit de VS en sindsdien razendsnel aan populariteit wint – vonden er vorig jaar al 2,4 miljoen iDEAL-betalingen plaats op Black Friday en dit jaar kwam het aantal uit op een slordige 3,5 miljoen.

De snelle opkomst van iDEAL heeft ervoor gezorgd dat inmiddels praktisch alle Nederlanders het betaalsysteem kennen. 99% van hen geeft aan bekend te zijn met iDEAL. 94% van de Nederlanders betaalt er ook nog eens mee: 70% regelmatig en 24% soms. Verder geeft driekwart (75%) van onze landgenoten aan iDEAL te prefereren over andere betaalsystemen. Tot slot blijkt het betalen met iDEAL op de computer bij net iets meer dan de helft van de gebruikers (52%) de voorkeur te hebben boven betalen met de mobiel (48%).