Rabobank: stijging huizenprijzen vlakt wat af in 2019

15 november 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Waar vorig kwartaal de verwachte stijging van de huizenprijzen naar boven moest worden bijgesteld, lijkt daar volgend jaar een kleine rem op te komen. Rabobank verwacht dat de huizenprijzen in Nederland volgend jaar gemiddeld genomen minder hard zullen stijgen dan dit jaar. De bank gaat uit van een prijsstijging van 6% en een terugloop in het totaal aantal verkochte woningen.

De vraag op de huizenmarkt is al enige tijd hoger dan het aanbod en dat heeft logischerwijs een flinke stijging van de prijzen veroorzaakt. De lage hypotheekrente doet bovendien ook nog een stevige duit in het zakje. De prijzen zullen volgend jaar echter minder hard gaan stijgen dan in de afgelopen jaren. Rabobank verwacht een gemiddelde stijging van de prijzen met 6%, wat een procentpunt minder is dan eerder voorspeld.

Minder geschikt moment

Volgens econoom Nic Vrieselaar van Rabobank vinden consumenten het steeds minder een geschikt moment om een huis te kopen. Hoewel nog steeds grote groepen een (nieuw) huis willen, wil niemand liefst op de top van de markt kopen. Maar waar die top ligt weet zoals gebruikelijk niemand. In diverse landen dalen de huizenprijzen al licht, Rabobank noemt Australië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld.

Wat betreft die landen, er zijn zowel verschillen als overeenkomsten tussen de Nederlandse woningmarkt en de genoemde landen. Zo is in Zweden en Australië de aflossingsvrije hypotheek afgeschaft, waar dat in Nederland al enkele jaren stevig fiscaal ontmoedigd wordt. Ook is in deze landen de loan-to-value ratio naar beneden bijgeschroefd, wat zorgt dat kopers gemiddeld iets minder hoog in kunnen zetten. In de UK hebben beleggers de huizenprijzen de laatste jaren flink opgedreven, met name in Londen. De verhalen over vooral rijke Russen die voor veel geld vastgoed kopen in de Britse metropool zijn algemeen bekend. De Britse regering heeft daarom besloten om strenger op te treden tegen zogeheten ‘buy-to-letters’, ofwel beleggers op de woningmarkt.

Rabobank verwacht matiging prijsontwikkeling woningen in 2019

Vrieselaar ziet echter ook overeenkomsten tussen de markten. “Ook in ons land lijken steeds meer huizenkopers de grenzen van hun leencapaciteit op te zoeken, met als gevolg dat woonlasten een steeds groter deel van hun besteedbaar inkomen opslokken. Op dit moment valt het door de lage hypotheekrentes met die woonlasten nog mee, maar de betaalbaarheid kan in de toekomst verslechteren als de hypotheekrente stijgt. Het zou een eigen huis financieel onbereikbaar maken voor een grotere groep Nederlanders, wat tot neerwaartse druk op de prijzen kan leiden.”

Terugloop aantal verkochte woningen

Het feit dat steeds minder mensen het een gunstige tijd lijken te vinden om een huis te kopen en het licht gedaalde consumentenvertrouwen kunnen leiden tot minder vraag op de woningmarkt. Dat kan weer leiden tot minder overbiedingen en dus minder heftige prijsstijgingen legt Vrieselaar uit. Rabobank meldt ook een terugloop in het aantal verkochte woningen. Van 242.000 in 2017, naar 225.000 in 2018 en naar schatting 210.000 in 2019. De bank geeft aan dat zo’n terugloop vaak de voorbode is van matiging van de prijsontwikkeling.