Branchevereniging voor betaalinstellingen heeft nieuwe voorzitter

12 november 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het bestuur van Verenigde Betaalinstellingen Nederland (VBIN) heeft Maurice Jongmans voorgedragen als nieuwe voorzitter. VBIN is de branchevereniging voor betaalinstellingen en elektronische geldinstellingen in Nederland. De invoering van PSD2 brengt veel reuring met zich mee voor deze sector. VBIN vindt een goede belangenbehartiging daarom van eminent belang.

Om verwarring te voorkomen, VBIN vertegenwoordigt geen banken. De vereniging vertegenwoordigt niet-bancaire instellingen partijen die wel zelfstandig betaaldiensten aanbieden aan consumenten, bijvoorbeeld de ondersteuning van pin-betalingen of betalingen via Ideal. VBIN maakt zich sterk voor haar leden richting relevante partijen, zoals toezichthouders en ministeries, ook in Europees verband.

PSD2

Met Maurice Jongmans als voorzitter van het bestuur van VBIN wil de vereniging de doelstellingen nader invullen en tevens de zichtbaarheid vergroten. En dat kon wel eens nodig zijn door de implementatie van de herziene betaalrichtlijn PSD2. Die biedt van het ene op het andere jaar ineens heel veel ruimte voor innovatie en startups op het gebied van betalingen. VBIN benadrukt het belang van een gelijk speelveld binnen de Nederlandse markt.

Branchevereniging voor betaalinstellingen heeft nieuwe voorzitter

”Ook van De Nederlandsche Bank mogen we verwachten dat ze scherp toezien op de interne marktwerking rondom de PSD2 invoering. We zien hier nog veel uitdagingen” aldus Jongmans. “VBIN is ook de branchevereniging voor de nieuwe betaaldienstverleners die gaan ontstaan onder PSD2, dus ik ga graag met hun in gesprek de komende periode.”

Jongmans is geen nieuwkomer binnen VBIN. Hij was al actief op het dossier toezichtskosten. Uittredend voorzitter Hans den Adel zegt over Jongmans: “Met een hart voor innovatie en een gevoel voor rules & regulations is Jongmans altijd persoonlijk betrokken bij de ontwikkelingen in de financiële en fintech markt. Hij heeft een kritische maar open blik naar onder meer toezichthouders en wetgevers.” Den Adel blijft wel aan als algemeen bestuurslid.