NoviCap wil Nederlands mkb voorzien van korte termijn werkkapitaal

05 november 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

NoviCap is een platform voor de financiering van facturen die uitstaan bij mkb-bedrijven. Engels van oorsprong slaat het bedrijf nu zijn vleugels uit naar andere delen van Europa, waaronder Nederland. NoviCap biedt het Nederlandse mkb naar eigen zeggen een volledig digitale factuur financieringsoplossing. Het bedrijf werkt voor de praktische uitvoering samen met aanbieder van accounting software Exact.

Uitstaande facturen zijn op zichzelf positief, want facturen betekenen doorgaans klandizie. Maar facturen die (te) lang onbetaald uitstaan en bovendien veel energie en tijd kosten om voldaan te worden kunnen het midden- en kleinbedrijf veel hoofdbrekens bezorgen. Zeker bij kleinere bedrijven ligt opdroging van de cash flow op de loer. Het heeft geleid tot de opkomst van het fenomeen ‘factoring’ waarbij een derde partij de factuur overneemt en de ondernemer voorziet van werkkapitaal. De factoring-partij leeft van de kosten die het rekent voor het overnemen van het factuurbedrag.

Werkkapitaal

Het van oorsprong Engelse NoviCap is zo’n partij die het mkb voorziet van werkkapitaal, ofwel smeermiddel voor de bedrijfsvoering. Via een platform voorziet NoviCap in een volledig digitale factuur financieringsoplossing. NoviCap belooft financiering van de factuur binnen 48 uur na het uploaden. Concrete uitbetaling vindt weer binnen 48 uur daarvan plaats.

NoviCap wil Nederlands mkb voorzien van korte termijn werkkapitaal

NoviCap’s CEO, Federico Travella, licht toe: “We zijn ontzettend enthousiast om de Nederlandse markt te betreden en onze samenwerking aan te kondigen met Exact. Een gebrek aan technologie heeft geleden tot inefficiënte bedrijfsmodellen, hoge prijzen en een slechte klantervaring voor MKB’ers. Door middel van NoviCap’s technologie kunnen MKB’ers hun uitstaande facturen financieren direct vanuit hun Exact account, met als gevolg een aanzienlijk betere klantervaring gepaard met lagere transactiekosten.“

Het bedrijf werkt exclusief samen met Exact. met als resultaat een directe integratie in de Exact accounting software. De afgelopen tijd hebben enkele duizenden Exact-gebruikers de toepassing getest. Inmiddels is alles live en kan NoviCap het mkb in staat stellen om cash dat vast zit in facturen om te zetten in werkkapitaal dat nodig is om door te kunnen groeien.

Go-to partner

Volgens Travella is NoviCap enig in zijn soort qua mate van automatisering en integratie. Travella concludeert: “Nederlandse financiële diensten zijn onderontwikkeld en NoviCap was de duidelijke go-to partner die een automatische factuur financieringsoplossing kan aanbieden, volledig geïntegreerd in Exact. Dit jaar zijn we goed op weg om 500% te groeien in Spanje en zijn klaar om te beginnen met het financieren van het Nederlandse MKB.“