Financieel directeur ING ruimt het veld

11 september 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

ING kondigde deze morgen het ontslag aan van Koos Timmermans als financieel directeur. De positie van de financiële topman was door de witwasaffaire onhoudbaar geworden. Volgens voorzitter van de Raad van Commissarissen Hans Wijers is het gepast dat er op bestuursniveau verantwoordelijkheid wordt genomen.

Steeds meer wordt duidelijk dat de schikking met het OM vanwege de witwasaffaire ING meer kost dan alleen een boete van €775 miljoen. De kwestie leidt nu tot het vertrek van financieel topman Koos Timmermans. Timmermans bekleedt de positie van CFO sinds 2017. Politiek en samenleving vragen op steeds luidere toon om consequenties voor de top van de bank. Dat heeft nu geleid tot de aankondiging van het vertrek van Koos Timmermans.

Financieel directeur ING ruimt het veld

In een persbericht laat ING optekenen: “Tijdens de onderzochte periode (2010-2016) was Koos Timmermans lid van het management board banking en gedurende enkele jaren eindverantwoordelijk voor ING Nederland. In het licht van deze omstandigheden en in overleg van met Raad van Commissarissen treedt Koos Timmermans terug.”

President-commissaris van ING Hans Wijers laat weten de uitkomsten de uitkomsten van het witwasonderzoek diep te betreuren de zaak hoog op te nemen. “Gegeven de ernst van de zaak en de vele reacties van stakeholders sinds de bekendmaking en in het belang van de bank, zijn wij tot de conclusie gekomen dat het gepast is dat er verantwoordelijkheid wordt genomen op het niveau van het bestuur”, aldus Wijers.

Timmermans blijft voorlopig aan als CFO tot het moment dat een geschikte opvolger gevonden is.