Bankensector vreest kind van de rekening te worden door duurdere dividendbelasting

21 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlandse banken vrezen dat zij gaan opdraaien voor het afschaffen van de dividendbelasting. Dat meldt het FD op basis van bronnen in bankierskringen. De veelbesproken regeringsmaatregel blijkt ineens een half miljard meer te gaan kosten dan aanvankelijk geraamd. Banken verwachten dat het ten koste zal gaan van compensatie voor het stopzetten van de aftrekbaarheid zogeheten converteerbare obligaties.

Het is zonder twijfel één van de meestbesproken onderdelen van het huidige Nederlandse regeerakkoord. De afschaffing van de dividendbelasting is volgens veel partijen een erg duur douceurtje voor doorgaans toch al niet onbemiddelde aandeelhouders. Aanvankelijk ging de Staat uit van een inkomstenderving van €1,4 miljard. Echter, de economie draait momenteel zo goed dat de winsten van bedrijven hoger uitpakken dan gedacht. Daardoor stijgen ook de misgelopen inkomsten van dividendbelasting. Inmiddels is de prognose bijgesteld naar €1,9 miljard, een bedrag dat bij aanhoudend goede economische resultaten nog verder kan oplopen.

Converteerbare obligaties niet langer aftrekbaar van winst

De regering heeft gezegd dat het ontstane gat niet gedicht wordt met geld dat bij de burger vandaan gehaald wordt. Wie betaalt het dan wel? Banken vrezen dat zij (mede) het kind van de rekening zullen worden. Dat zit als volgt. Banken beschikken in hun assets over zogeheten converteerbare obligaties (coco’s), obligaties die omgezet kunnen worden in aandelen. Die coco’s gebruiken banken als risicobuffer. De rente die banken betaalden over de coco’s kon worden afgetrokken van de winstbelasting. Verleden tijd inderdaad, want eind juni besloot de regering abrupt die mogelijkheid stop te zetten. Kosten voor de sector als geheel: zo’n €150 miljoen.  

Bankensector vreest kind van de rekening te worden voor duurdere dividendbelasting

Volgens het FD rekenden banken op een bepaalde vorm van compensatie voor die extra kosten, om binnen de lastendruk die opgenomen is het regeerakkoord te blijven. In regeringskringen is men naar verluidt echter niet van zins om die compensatie te bieden. Naast dat de regering simpelweg het geld nodig heeft, betoogt staatssecretaris van Financiën Snel dat banken door deze maatregelen ten eerste sneller eigen vermogen dan vreemd vermogen inzetten als risicobuffer en ten tweede dat twijfels over verborgen staatssteun weggenomen worden.

Kosten afwentelen

De beslissing is nog niet formeel, maar lijkt al wel genomen te zijn volgens de berichtgeving van het FD. Naast de bankensector zullen meer bedrijven op moeten draaien voor de resterende €350 miljoen. De kans is aannemelijk dat banken en andere bedrijven die extra kosten alsnog moeten afwentelen op consumenten. In die zin komt de regering terug op de belofte dat de dividendbelasting niet door de burger betaald wordt.