Topvrouw Nibud vertrekt na 18 jaar

29 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Na een dienstperiode van 18 jaar heeft Gerjoke Wilmink van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIbud) haar afscheid aangekondigd. De directeur-bestuurder van het kennis- en adviescentrum over de Nederlandse huishoudfinanciën treedt per 1 september in dienst als directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland.

We betaalden nog met guldens, telefoons waren nog om te bellen en het Nederlands Elftal deed nog mee om de knikkers op EK’s en WK’s. Het jaar 2000 lijkt alweer erg lang geleden en feitelijk is dat ook zo. 2000 was ook het jaar dat Gerjoke Wilmink in dienst trad bij het Nibud. Onder haar leiding is het Nibud in achttien jaar tijd uitgegroeid tot een invloedrijk kennis- en adviescentrum voor de Nederlandse huishoudportemonnee.

Gerjoke Wilmink vertrekt na 18 jaar trouwe dienst

Aanvankelijk was het Nibud vooral actief met het in kaart brengen van de uitgavenpatronen van Nederlanders. Onder Wilmink is het Nibud zich echter ook steeds meer bezig gaan houden met de vraag hoe consumenten met geld omgaan en heeft de organisatie adviezen ontwikkeld over financieel gezond leven. De financiële en economische crisis heeft hier ongetwijfeld aan bijgedragen. De opvatting dat financieel gezonde burgers leiden tot een financieel gezonde maatschappij is nog niet eens heel oud. In 2014 heeft het Nibud zelfs een eigen leerstoel gekregen aan de Universiteit Leiden, waar wordt onderzocht hoe consumenten zich financieel gezonder kunnen gedragen.

Grote invloed

Volgens Elly Blanksma, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nibud, gaat de organisatie haar missen: “Onder leiding van Gerjoke Wilmink is het Nibud een instituut geworden dat van onschatbare waarde voor de samenleving is. Menig organisatie die bezig is met huishoudfinanciën neemt contact op met het Nibud voor advies. Hierdoor is de invloed van het Nibud groot. Dat is zeker ook te danken aan de kwaliteiten van Gerjoke Wilmink.”

Per 1 september start Wilmink bij Alzheimer Nederland een nieuw hoofdstuk in haar carrière als bestuurder. Adjunct-directeur Carel van Vredenburch neemt haar taken als interim-bestuurder voorlopig waar.

Gerelateerd: Gerjoke Wilmink (Nibud): het belang van financiële educatie