Reizigers via Schiphol kunnen euro’s wisselen bij bitcoin-automaat

22 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Reizigers die via Schiphol vliegen en nog wat euro’s over hebben na hun trip naar Europa kunnen deze bij een automaat inwisselen voor cryptomunten. Het Nederlandse bedrijf ByeleX Data Solutions krijgt een half jaar de gelegenheid om het bedrijfsmodel uit te proberen op de luchthaven.

Wat te doen met je overgebleven wisselgeld van een andere valuta bij terugkeer naar huis na een vakantie? Het is een afweging die bijna iedereen bekend voor zal komen. Geldwisselkantoren rekenen op vliegvelden vaak flinke commissies en sommigen kiezen ervoor om dan toch maar dat veel te dure luxe broodje te kopen, want het geld moet op. Anderen besluiten een lokale zwerver of bedelaar een onverwacht goede dag te bezorgen en weer anderen nemen het toch maar mee naar huis om als aandenken te bewaren. Sinds kort bestaat op Schiphol echter de mogelijkheid om euro’s bij een automaat om te wisselen voor de bekende cryptomunten bitcoin en ethereum.

Eerste automaat op een vliegveld

De automaat is te vinden in aankomsthal 2 van Schiphol. Er zullen dus genoeg passanten zijn. "We moeten afwachten hoe het loopt, omdat dit de eerste automaat ter wereld is op een vliegveld. Maar we hopen op zo'n 50 transacties per dag", vertelt Herman Vissia van ByeleX Data Solutions. "Jongeren vinden cryptocurrencies te gek, en heel normaal. Vooral in landen als China, daar is het nog veel normaler dan bij ons. Die groep reizigers wil na een bezoek aan Amsterdam hun overgebleven euro's wel wisselen, dachten we."

Euro’s inwisselen voor bitcoin en ethereum

Het maximumbedrag dat in de automaat gestopt kan worden is €100. Dat bedrag is bewust relatief laag gehouden, vanwege de veiligheid. De uitbaters van de automaat willen niet dat mensen risico lopen door met stapels biljetten te moeten zwaaien temidden van heel veel mensen en daarnaast werkt een onbegrensde hoeveelheid witwassen in de hand. Om de cryptomunten bij te kunnen schrijven hebben gebruikers wel een digitale wallet nodig.

Schiphol zag wel wat in het plan van het jonge Nederlandse bedrijf. “Met de bitcoin-automaat hopen we passagiers een nuttige service te bieden om hun ‘lokale’ euro’s om te wisselen voor de ‘globale’ cryptomunten bitcoin en ethereum. Dat komt bijvoorbeeld goed uit als het niet mogelijk is om in het thuisland met euro’s te betalen”, aldus Tanja Dik, directeur Consumer Products & Services bij Schiphol. Omdat de automaat vóór de douane staat kunnen ook niet-reizigers (bijvoorbeeld mensen die een vriend of familielid wegbrengen) gebruik maken van de dienst.

Vijf andere locaties

Naast Schiphol zijn er nog vijf andere locaties waar ByeleX dergelijke automaten heeft gestald. Op de Hightech Campus in Eindhoven, bij de Sterrenwacht in Oudenbosch, in de Primera in Bavel en nog twee buitenlandse automaten in Antwerpen en op Ibiza. In totaal worden bij al deze automaten tezamen zo’n 100 tot 150 transacties per week gedaan.