ING en verzekeraar AXA gaan nauw samenwerken

14 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het Nederlandse ING en de Franse verzekeraar AXA kondigen een langetermijn- en exclusieve samenwerking aan. De bank en de verzekeraar willen een wereldwijd platform voor digitale verzekeringsdiensten opzetten. Financiële details hebben de twee partijen verder niet naar buiten gebracht.

Het is niet eens heel lang geleden dat de ING Groep met Nationale Nederlanden een grote verzekeraar in de eigen gelederen had. Een belangrijk onderdeel van de afspraken over staatssteun naar aanleiding van de financiële crisis was dat ING afstand moest doen van zijn verzekeringsactiviteiten. In april 2016 verkocht ING de laatste aandelen Nationale Nederlanden. Met de aangekondigde nauwe samenwerking tussen ING en het Franse AXA zet ING voorzichtig nieuwe stappen op de verzekeringsmarkt. De bank wil samen met de verzekeraar een platform voor digitale verzekeringsdiensten opzetten.

Modulaire verzekeringen

De combinatie bank en verzekeraar is een voorbeeld van twee bedrijven die elkaar goed aanvullen. ING draagt bij met kennis over digitaal bankieren, terwijl AXA expertise inbrengt op het gebied van verzekeringsproducten- en diensten. Het platform wil modulaire verzekeringen gaan aanbieden op de gebieden schade, gezondheid en aansprakelijkheid. In totaal kunnen 13 miljoen klant verdeeld over zes landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Tsjechië, Oostenrijk en Australië) gebruik gaan maken van de nieuwe dienst.

ING en verzekeraar AXA gaan nauw samenwerken

Diversificatie van inkomsten

Volgens topman Ralph Hamers van ING helpt de samenwerking de inkomsten van ING te verbreden: “De samenwerking met AXA voegt een belangrijke dimensie toe aan onze ambitie van één klant-centraal platform. Door het aanbieden van gepersonaliseerde verzekeringen die passen bij verschillende levensfases stellen we klanten in staat om de regie over hun leven zelf in handen te houden, in lijn met hun wensen. Dit initiatief zorgt ook voor diversificatie van onze inkomsten. We kijken uit naar deze gezamenlijke reis met AXA en we delen dezelfde visie. Met onze kennis van digitaal bankieren en AXA’s ongeëvenaarde verzekeringsexpertise zijn we in staat een internationaal platform te creëren die een toegevoegde waarde is voor onze consumenten.”

Meer interactie met klanten

Topman Thomas Buberl van AXA laat optekenen: “We zijn verheugd over de kans samen te werken met ING en een nieuwe stap te zetten in oplossingen voor digitale verzekeringen, waarbij we gebruik maken van onze gezamenlijke digitale kwaliteiten en klanten van ING een gedifferentieerd aanbod aan verzekeringen bieden. De samenwerking met ING kenmerkt zich door gedeelde ideeën en een gedeelde ambitie om een waardevolle relatie te worden in het leven van onze klant. Het is een belangrijke stap voor AXA, in lijn met payer-to-partner strategie. We versnellen hiermee onze groei in Europa en bouwen aan innovatieve verzekeringsoplossingen die in potentie voor meer interactie zorgen met onze klanten.”