NVB lanceert Banken in makkelijke taal

22 februari 2018 Banken.nl 3 min. leestijd

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft ‘Banken in makkelijke taal’ gelanceerd’. Dit nieuwe onderdeel van de site van nvb.nl is bedoeld voor jonge en oude mensen “die niet graag willen of (goed) kunnen lezen, maar die toch graag willen weten wat de NVB doet”.

Banken in makkelijke taal is tot stand gekomen met behulp van de adviezen van de ‘Raad van Kinderen aan de NVB in 2017’, die werd gevormd door groep 8 van basisschool Polsstok in Amsterdam Zuidoost. Op verzoek van de NVB gaven de kinderen tips over de inrichting van het nieuwe onderdeel van de website van de branchevereniging. Hierbij was de vraag die aan de Raad werd gesteld: “Hoe kan de NVB zo goed mogelijk samenwerken met haar leden?” 

Het voorgelegde dilemma betrekt zich voornamelijk op de beperkingen in de communicatiekanalen tussen de NVB en haar leden. Het nieuwe onderdeel moet erbij helpen deze te verminderen door de drempel te verlagen voor zij die (nog) niet goed kunnen lezen of daar gewoon geen zin in hebben. Hierbij wordt benadrukt dat de pagina is bedoeld voor zowel jong als oud. Er worden op toegankelijke wijze – “geen bankjargon, korte zinnen en met zoveel mogelijk beeld en animatie” – diverse dingen uitgelegd over wat de NVB allemaal doet en waar banken zich zoal mee bezighouden. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gelezen hoe rente werkt, op welke manier banken samenwerken en hoe je kan zorgen dat je veilig bankiert. 

Chris Buijink in gesprek met Destiny en Nelinho

Naast dat de pagina gebruikmaakt van eenvoudige taal, is er ook gedacht aan een toegankelijke en uitnodige vormgeving, zo bevat de hij het kleurige ‘alternatieve’ NVB-logo met de olifant. Ook hierin heeft de NVB geluisterd naar het advies van de Raad van Kinderen, die het gebruik van het dier voorstelde “omdat de olifant betrouwbaar en verstandig is”. Waaraan werd toegevoegd: “De olifant is ook goed in communiceren en zorgt goed voor de andere olifanten.” De Raad van kinderen wordt ook persoonlijk vertegenwoordigd op het nieuwe onderdeel van nvb.nl. Hier is namelijk een video te zien waarin Chris Buijink, de voorzitter van de NVB, in gesprek gaat met Destiny en Nelinho, twee kinderen van basisschool Polsstok.

De NVB is al met al dan ook erg blij met de bijdrage van de Raad: “In het deel Banken in makkelijke taal zijn veel van de adviezen van de Raad verwerkt, waarvoor de NVB de Raad nogmaals hartelijk wil bedanken”, aldus de vereniging. Daarnaast wordt nog opgemerkt dat alle geïnteresseerden er verstandig aan doen de pagina goed in de gaten te houden: “Want hij wordt uitgebreid met actuele en handige informatie, zoals een spreekbeurtpakket voor kinderen.”

De lancering volgt kort op de bekendmaking door de NVB dat het jaarlijkse evenement ‘Banken voor de klas’ weer in aantocht is. Ook hierbij spelen basisschoolleerlingen een belangrijke rol. Zij krijgen tijdens de Week van het geld, die van 12 tot en met 16 maart weer plaatsvindt, gastlessen van medewerkers uit de bankensector die zich vrijwillig aanmelden voor het evenement.