Nibud: vrouwen gaan bewuster met geld om dan mannen

21 februari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Gevraagd naar hoe hun partner met geld omgaat, antwoorden mannen gemiddeld positiever over hun partner dan dat vrouwen omgekeerd doen. Van de mannen is 73% tevreden over hoe de ander met geld omspringt, terwijl dat bij vrouwen 67% is. Van de onderzochte koppels heeft bijna de helft weleens onenigheid over de financiële huishouding.

Jaarlijks presenteert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) de factsheet Geld en Relatie, waarin onderzocht wordt hoe mannen en vrouwen omgaan met de financiële situatie thuis. Volgens het Nibud blijkt uit het onderzoek dat vrouwen bewuster omgaan met geld dan vrouwen. Vrouwen controleren vaker het banksaldo, vergelijken vaker prijzen en beoordelen vaker vooraf of een aankoop mogelijk is. Ook maken vrouwen gemiddeld vaker een boodschappenlijstje.

Vrouwen gaan bewuster met geld om dan mannen

Dat vrouwen bewuster omgaan met geld dan mannen komt ook naar voren uit de antwoorden die mannen en vrouwen geven op de vraag hoe tevreden ze zijn met het gedrag van hun partner. Vrouwen (67%) zijn minder tevreden over hun wederhelft dan mannen (73%). Niet zelden leidt dit tot onenigheid of conflicten. Van de ondervraagde huishoudens heeft 40% weleens onenigheid over geld. Het Nibud identificeert vier hoofdoorzaken over onenigheid:

  1. Gedrag: de een vindt dat de ander te veel of juist te weinig geld uitgeeft.
  2. Prioriteiten: waar geven we geld aan uit, wat is belangrijk?
  3. Macht: wie houdt zich bezig met de financiën, wie bepaalt wat?
  4. Verdeling: wie brengt welk bedrag in en wie betaalt wat?

Verschillend denken over geld hoeft volgens het Nibud geen probleem te zijn. Het instituut stelt voor om regelmatig van gedachten te wisselen over geld en geldzaken. Juist door goed te communiceren en goede afspraken te maken over het financiële plaatje kan erger leed voorkomen worden.

Gezamenlijk e-mailadres

In bijna 70% van de gevallen doet één van de twee personen de volledige financiële administratie. Denk hierbij aan het ordenen en bewaren van belangrijke financiële documenten en ervoor zorgen dat facturen tijdig betaald worden. Bij oudere stellen – meer bepaald 50-plussers – is het overwegend de man deze taken vervult. Voor alle stellen geldt dat e-mails over vaste lasten twee keer vaker bij de man dan bij de vrouw afgeleverd worden. Het Nibud adviseert om een gezamenlijk e-mailadres aan te maken, in elk geval voor wat het facturen of andere belangrijke mededelingen betreft.