Aegon neemt belang in vernieuwende hypotheek-startup Jungo

14 februari 2018 Banken.nl 4 min. leestijd
Profielen

Aegon heeft een belang genomen in de nieuwe hypotheekaanbieder Jungo. De innovatieve startup biedt een platform dat het voor het grote publiek mogelijk maakt te investeren in Nederlandse hypotheken. Naar verwachting doet de fintech in de eerste helft van 2018 zijn intrede in de markt.

Jungo werd in 2015 opgericht op initiatief van IT-bedrijf Topicus, dat ook optreedt als IT-partner van de startup. Via het digitale online platform kunnen particulieren direct investeren in individuele Nederlandse hypotheken. Door “slimme technologie” te gebruiken, verbindt de financiële startup op deze manier vraag en aanbod: “Het voordeel is voor de huizenkoper én de investeerder. De crowd-investeerders helpen huizenkopers aan een voordelige hypotheek, terwijl ze zelf een gezond rendement maken. Dat is de win-win van de Jungo people-to-people hypotheek”, aldus Jungo. 

De startup heeft nu ook een investering binnen weten te halen van Aegon, dat daarmee naast Topicus de enige aandeelhouder wordt van de hypotheekverstrekker. De fintech kan daardoor vanaf nu tevens gebruikmaken van het netwerk en de expertise die de nieuwe partner met zich meebrengt: “Jungo had met aandeelhouder en IT-partner Topicus al beschikking over innovatieve technologie en expertise. Met Aegon heeft Jungo nu ook een strategisch partner met een goede naam en veel kennis en ervaring in de financiële wereld aan zich weten te binden.” 

Vincent van den Noort, Jasper Laagland, Gerard Looijen - Jungo

Vincent van den Noort, die Jungo samen met Jasper Laagland heeft opgericht, is dan ook erg verheugd met het instappen van de grote financiële dienstverlener, dat een “aanzienlijke minderheidsbelang” heeft verworven: “Het geeft vertrouwen en is een bevestiging dat we iets unieks hebben neergezet in de hypotheekmarkt. Met Aegon aan boord kunnen we sneller groeien en ons platform verder ontwikkelen. Wij kijken uit naar een mooie samenwerking.” Voor Aegon vormt Jungo een mooie aanvulling op het aanbod op het gebied van hypotheken: “Aegon is sterk gericht op innovatie, ook binnen het hypothekendomein. Dankzij de samenwerking met Jungo worden investeringen in hypotheken nu ook mogelijk voor particuliere investeerders.”

Het is de bedoeling dat Jungo komende zomer begint met het aanbieden van de ‘people-to-peoplehypotheek’: “Eerst zullen we een zogenaamde openbèta-test doen met een selecte groep van veertig deelnemers. Die hebben zelf hun belangstelling getoond via onze site of ze komen naar ons via het intermediair. In twee of drie maanden halen we zo de laatste schoonheidsfoutjes uit het systeem. Daarna wordt het product breed in de markt gezet”, aldus Van den Noort op am:web. Met de lancering sluit de fintech zich aan bij een bredere trend: de wij-economie of collaborative economy: “Dit zijn online marktplaatsen, zoals AirBnB, waarbij zowel vraag als aanbod voordeel behalen.”  

Jungo wist in 2016 het nieuws te halen door een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te krijgen voor een crowdfunding-hypotheek. “Wij hebben een volledige vergunning voor aanbieden en bemiddelen van hypothecair krediet en staan daarmee onder toezicht van de AFM”, zei Gerard Looijen, directeur Finance, Risk & Operations van Jungo, destijds. “Wij zijn trots dat de AFM hiermee durf toont en zo innovatie mogelijk maakt.”

Van den Noort gaf daarbij aan dat mensen bij Jungo niet meer kunnen lenen dan bij de bank: “Het is niet ons doel om mensen op te zadelen met hogere schulden, we willen juist bereiken dat we samen zorgen voor een voordeligere hypotheek.” Dat het platform crowdfunders en hypotheekaanvragers verbindt, betekent ook niet dat alles even snel vanaf de bank kan worden geregeld: “Voor de hypotheek zelf moet je nog wel even langs de hypotheekadviseur.”