Triodos Bank en a.s.r. bieden samen duurzame leningen

13 februari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Triodos Bank en bankverzekeraar a.s.r. slaan de handen ineen voor duurzame financiering van het bedrijfsleven. De komende vier jaar stellen beide bedrijven €600 miljoen beschikbaar aan duurzame leningen. De leningen zijn beschikbaar voor projecten op het vlak van groene energie, de verduurzaming van vastgoed en de zorgsector.

Beide bedrijven hebben ieder een eigen kijk op de samenwerking. Voor a.s.r. geldt dat het met investeringen een duurzame verandering teweeg wil brengen in het bedrijfsleven. Triodos Bank ziet de samenwerking met de bankverzekeraar als kans om grotere projecten te kunnen realiseren en de transitie naar een duurzame economie en samenleving verder te versnellen.

Duurzame financieringsdoelen

De partijen gaan een samenwerking aan voor tenminste vier jaar, waarin €600 miljoen aan leningen beschikbaar wordt gesteld aan het bedrijfsleven. Een voorwaarde voor het verkrijgen van een zakelijke lening is wel dat het financieringsdoel een duurzaam karakter heeft. Zo kan er met het krediet worden geïnvesteerd in groene energie of de verduurzaming van vastgoed. Het potje is beschikbaar voor duurzame bedrijven uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Spanje. De combinatie maakt hierbij gebruik van het bestaande relatienetwerk van Triodos Bank.

De leningen kunnen variëren van minimaal €5 miljoen tot maximaal €70 miljoen. Onderdeel van de afspraak is dat elk van beide partijen een deel van de financiering draagt, met een minimum van 30%.

€600 miljoen beschikbaar voor duurzame investeringen

Chris Figee is CFO van a.s.r. en licht toe: “Triodos Bank en a.s.r. hebben als gezamenlijk doel om de wereld duurzamer te maken. We vullen elkaar prima aan in deze financieringsconstructie. Triodos Bank heeft de kennis en het netwerk op het gebied van duurzaam bankieren. Wij willen als maatschappelijk betrokken verzekeraar via a.s.r. vermogensbeheer zorgdragen voor duurzame beleggingen voor a.s.r. en voor externe institutionele partijen waarvoor we optreden als beheerder. Samen dragen we zo ons steentje bij aan een betere wereld.”

Sleutel in handen

Zijn collega-CFO van Triodos Bank – Pierre Aeby – vult aan: “De aandacht voor duurzaamheid is de laatste tijd sterk toegenomen. Financiële instellingen hebben een belangrijke sleutel in handen. Immers, met onze financieringsbeslissingen of beleggingskeuzen van vandaag beïnvloeden we de kwaliteit van de samenleving en het leefklimaat voor de komende decennia. Alleen als we werkelijk duurzame keuzes maken, kunnen we de noodzakelijke transitie naar een economie helpen realiseren die groener en socialer is. Deze samenwerking van twee financiële instellingen laat zien wat de sector voor de transitie naar een duurzame economie kan betekenen.”